Klášter Kladruby na Tachovsku obnoví zanedbanou zahradu, přístupná bude za rok

17. duben 2014

Bývalý benediktinský klášter Kladruby na Tachovsku se pustil do obnovy jižní zahrady. Několikahektarová plocha vedle nového konventu je dnes nepřístupná, zarostlá a celkově zanedbaná. Příští rok klášter oslaví 900 let od svého založení a chce proto do té doby zahradu zpřístupnit.

Jižní část zahrady kláštera původně sloužila jako užitná zahrada. Vedení kláštera proto plánuje navrácení ovocného sadu, konkrétně vysází přes 70 ovocných stromů – třešně, jabloně, hrušně. Dosázeny budou i okrasné stromy a až 260 kusů keřů.

„Nezachovala se žádná ikonografie a doklady o tom, co tu přesně bylo. Domníváme se, že to využívali k pěstování plodin do kuchyně, na hospodářství kláštera,“ říká kastelán Milan Zoubek.

V zahradě se také nacházely rybníky, které klášter zásobovaly vodou.

„Zdroj vody je v lese, za dálnicí, kde je soustava rybníků. To, co z nich vytéká, směřovalo sem. Vodoteč potom přerušila silnice a dálnice. My jenom zachováme tvar rybníků, protože nemáme zdroj vody," vysvětluje kastelán.

Zahrada bude po obnově volně přístupná. Koncipovaná bude jako pobytová. „V suchých nádržích by do budoucna mohla probíhat třeba kulturní produkce. Budou tu trávníky, nebude tu žádná pravidelná úprava.“

nový konvent kláštera v Kladrubech

Klášter také letos plánuje opravy střech a krovů prelatury, které jsou ve špatném stavu.

Klášter byl založen v roce 1115 Vladislavem I. pro řád benediktinů. Každoročně ho navštěvuje více než 15 000 lidí. Nejpozoruhodnější součástí areálu je barokně-gotický kostel. Na jeho přestavbě se podílel Jan Blažej Santini, který navrhoval i vybavení interiérů.

Zahrada by měla být přístupná na začátku příští sezóny. Úpravy, na které památka získala dotaci z operačního programu Životní prostředí, přijdou na skoro tři čtvrtě milionu korun. Kompletní obnova by pak podle odhadů přišla na zhruba miliardu korun.

Zámek a klášter Kladruby
autor: lum
Spustit audio