Klatovská nemocnice má svoji první vlastní mikrobiologickou laboratoř

15. květen 2007

Provoz mikrobiologické laboratoře včera (14.5.) slavnostně otevřela klatovská nemocnice. Laboratoř bude sloužit pro potřeby lůžkových oddělení a ambulancí nemocnice i pro soukromé lékaře a zdravotnické subjekty z okolí. S jejím intenzivním budováním se začalo počátkem roku a zařízení přišlo na zhruba tři miliony korun. Z této částky asi milion představují stavební úpravy a zbytek vybavení a přístroje. Na část přispěje zřizovatel nemocnice - Plzeňský kraj.

Jak vysvětlil přednosta oddělení klinických laboratoří nemocnice Richard Pikner, mikrobiologická laboratoř slouží k identifikaci původce infekčních onemocnění, ať jde o bakterie, viry, či houbová onemocnění. Smyslem tohoto vyšetření je najít původce a eventuálně pro něj vybrat vhodnou antibiotickou nebo jinou léčbu. Tato vyšetření dosud prováděla v Klatovech pro nemocnici soukromá laboratoř nebo bývalý zdravotní ústav. Z něj nyní přešla většina personálu právě do nemocniční laboratoře.

Logo

Nemocnice nikdy předtím vlastní mikrobiologickou laboratoř neměla. Klatovská nemocnice tak získala další část laboratorního komplexu budovaného postupně od roku 2005. Nejprve byla znovuotevřena nová biochemická laboratoř, následně do ní byla začleněna hematologická a radioizotopová laboratoř a nyní po dvou letech i mikrobiologická laboratoř. Podle Piknera jsou tak laboratorní potřeby nemocnice uspokojené na 99 procent.

Ředitelka nemocnice Irina Riegerová předpokládá, že na výkony nové laboratoře se podaří brzo uzavřít smlouvy s pojišťovnami a nebude se opakovat situace z roku 2005. Nemocnice tehdy otevřela moderní biologickou laboratoř, všechny pojišťovny s ní uzavřely smlouvy. Pouze Všeobecná zdravotní pojišťovna ne. Situace se po velkém úsilí srovnala teprve zhruba po necelém roce. I když na novou mikrobiologickou laboratoř zatím nemocnice smlouvu nemá, má ji předběžně slíbenou.

Logo
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio