Klatovské katakomby odkryly nová tajemství

16. prosinec 2020 17:20, aktualizováno

V Klatovských katakombách probíhá rozšiřování turistické trasy, a tak se návštěvníci mohou těšit na nové krypty, sklepení středověkých domů a audiovizuální projekty.

V Klatovských katakombách právě rozšiřují návštěvnický okruh. Rekonstrukce ale nijak nezasahuje do hlavní expozice, ta je přístupná vždy, když to umožňují vládní opatření. Nová expozice pak bude hotová do příští letní sezony. Její součástí budou dosud nevyužívané krypty s novými exponáty a návštěvníci nahlédnou i do středověkých sklepů.

Rekonstrukce už přinesla několik nečekaných nálezů

Klatovské katakomby

Při opravách boční krypty byl odstraněn nános z 19. století a překvapila nás klenba domu, který tu byl před jezuitským kostelem,“ vyprávěl místostarosta Klatov a předseda spolku Klatovské katakomby Václav Chroust. „V další kryptě jsme nalezli ostatky člověka, nyní jsou v péči antropologů a restaurátorů,“ pokračoval.

Nález ostatků člověka přitom není podle místostarosty tak běžný. „Všechny mumie, které zde máme, už byly opakovaně vyňaty, tento nález je tak první, u kterého vidíme, co vše v rakvi spolu s ostatky bylo,“ vysvětlil a s tím, že ostatky budou uloženy zpět do krypty.

V další kryptě byly nalezeny pozůstatky středověkých sklepů a studánka, podle Václava Chrousta bude krypta přístupná po nově opravených schodech.

Nová expozice nabídne audiovizuální zážitky

Ve stávající prohlídkové trase jsou k vidění dva animované filmy, v jednom je popsán proces výroby mumií a v druhém historie jezuitů v Klatovech. Jak prozradila správkyně katakomb Jiřina Adámková, po rekonstrukci bude audiovizuální složka expozice rozšířená. „Lidé se seznámí s osobnostmi jezuitské koleje a budou si moci virtuálně projít klatovské podzemí,“ uvedla.

Klatovské katakomby patří k nejoblíbenějším turistickým atrakcím města, letos je navštívilo už téměř 40 tisíc lidí.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio