Klatovy hostí mezinárodní šachový turnaj

5. červenec 2018

Mezinárodní šachový turnaj O pohár města Klatov se letos koná již pošestadvacáté. Ke stolům už tradičně usednou hráči z různých zemí a všech věkových kategorií.

Sál kulturního domu v Klatovech se opět zaplnil stolečky se šachovnicemi. Až do neděle se zde koná mezinárodní šachový turnaj a podle jeho ředitele je účast skoro stejně vysoká jako během rekordního ročníku v roce 1999. „Letos máme 92 hráčů ve skupině A a ve skupině B je 146 hráčů, celkem tedy 238 hráčů. Jsme hodně blízko rekordu z roku 1999, kdy se zúčastnilo 256 hráčů,“ řekl Pavel Hrdlica.

Soutěží hráči z různých zemí a každého věku

Do Klatov přijeli šachoví hráči z mnoha zemí a v různých věkových kategoriích. „Máme tady mezinárodního mistra z Polska Martina Křižanovského, který přivezl svého desetiletého svěřence. Jsou tady i hráči z Německa nebo z Polska,“ vyjmenoval Hrdlica s tím, že se spolu mohou utkat i nejstarší hráč turnaje, pětaosmdesátiletý pan Matějka, a sedmiletá Anežka.

Mezi nejmladší účastníky patří také jedenáctiletý Jakub Kusa z Karlových Varů, který ale tentokrát soutěží za Klatovy. „Chtěl jsem si zahrát extraligu mládeže a Vary nepostoupily. Klatovští mi nabídli, abych soutěžil za ně,“ vysvětlil vítěz Mistrovství republiky v kategorii do 14 let, který se brzy zúčastní mistrovství světa v Řecku. K šachům ho prý přivedl tatínek, toho už ale dnes bez problémů porazí.

Vybrané turnaje je možné sledovat v přenosu na stránkách sachy-klatovy.cz a nově také na mezinárodním šachovém serveru. „Chess 24 live letos přenáší všechny turnaje do celého světa, možná by to mohlo nalákat další soutěžící z různých zemí a mohlo by tu příště být více cizinců. Bývali tady i soutěžící z JAR nebo z Austrálie,“ řekl ředitel soutěže.

autoři: en , Michaela Svobodová
Spustit audio