Klatovy pomocí ankety zjišťují, jak by měl vypadat Křesťanský vrch

1. leden 2014

Lidé v Klatovech se mohou na webu města vyjadřovat k budoucí podobě Křesťanského vrchu. Na revitalizaci tohoto lesoparku se bude město ucházet o grant z Nadace Proměny, která v minulých letech podpořila mimo jiné obnovu sušického ostrova Santos.

Lesopark o rozloze 1,5 hektaru byl na vrchu založen v roce 1909 pro relaxaci a odpočinek pacientů nemocnice. Později byl ponechán živelnému vývoji, nyní ho tvoří vzrostlé stromy, převážně nálety. Nadace Proměny pomohla s revitalizací několika prostranství v Česku.

Starosta Klatov Rudolf Salvetr z ODS k tomu říká: "Budeme se tam se svým projektem ucházet o podporu a musí tomu předcházet projednání a zjištění názoru veřejnosti. A proto jsme uveřejnili jednoduchou anketu, kde bychom měli získat některé pohledy na Křesťanský vrch. A měli bychom si říci, co od toho návrší očekáváme. Jestli pouze klidové území, jestli lesopark anebo území, kde bude možné trávit čas i nějakými aktivitami."

V anketě na internetu mohou lidé odpovídat do konce února

"Křesťanský vrch je jedno z významných návrší Klatov a blízko přiléhá nejen k sídlišti rodinných domů, ale také ke klidovému území klatovské nemocnice," dodal starosta Rudolf Salvetr.

Na vrcholu Křesťanského vrchu stála kdysi kaple a stoupala k ní cesta od studánky Klatovky po kamenném schodišti stromořadím lip.

Od konce 19. století schodiště lemovaly kamenná zastavení křížové cesty. Později vznikl pod kaplí areál nemocnice, která byla otevřena v roce 1914. V roce 1986 byla po léta neudržovaná kaple zbořena. Město Klatovy už s prvními kroky k oživení místa začalo.

V anketě se lidé mohou vyjádřit například k tomu, zda by měl na vrchu platit zákaz venčení psů bez vodítka, zákaz rozdělávání volného ohně nebo hlasité reprodukce mimo povolené akce. Mohou také navrhnout, jaký mobiliář by nejraději na místě našli. Odpovídat mohou do konce února.

Spustit audio