Klatovy se pyšní bohatým a tajuplným podzemím

19. prosinec 2017

To, že je v Klatovech Černá věž, Barokní lékárna nebo že se tam pěstují karafiáty je všeobecně známé. Že ale toto město patří k těm, která mají bohaté podzemí, už možná tak známé není. Dnes už nepřístupné sklepení má místy dokonce až čtyři patra.

„Teď se nacházíme ve sklepeních nedaleko Černé věže ve sklepeních po původních gotických domech. Až později v 17. století tady vznikla jezuitská kolej. Většina měšťanů ve vnitřním městě byli tak zvaní právováreční měšťané, takže ve sklepeních měli i pivovary. Byly tady i ve skále vytesané místnosti, kam se dával led z rybníků, a které sloužily pro maso a další potraviny jako lednice,“ řekl místostarosta Klatov Martin Kříž.

Dříve bylo sklepení průchozí. To se ale podle Martina Kříže změnilo v 60 letech dvacátého století, kdy odborné firmy provedli sanaci podzemí. Důvodem bylo to, že se na mnoha místech začalo sklepení propadat, což způsobilo, že se propadaly i některé domy na povrchu.

„Odborné firmy provedly betonové šalování a zároveň zasuté chodby, schodiště a podobně zalily betonem a průchody mezi jednotlivými domy zazdily nebo opatřily železnou mříží,“ vysvětlil místostarosta Kříž.

Podzemí plné členitých prostor fungovalo například za druhé světové války jako protiletecký kryt, později se některé místnosti využívaly jako kryty civilní obrany. V současnosti je podzemí pro veřejnost uzavřené.

„Tím jak tady probíhala ta sanace, tak se podzemí z 80 procent vybetonovalo. Navíc větší část sklepení vede pod soukromými objekty, a určitě ne všichni by si přáli, aby pod jejich domy procházeli návštěvníci,“ uzavřel Martin Kříž.

autoři: en , jik
Spustit audio