Klatovy si připomínají 75. výročí atentátu na Heydricha

9. květen 2017

27. května uplyne 75. let od atentátu na Reinharda Heydricha. Tuto událost v Klatovech už připomíná výstava v atriu kulturního domu a další akce se připravují.

V klatovském kulturním domě kromě výstavy mohou návštěvníci navštívit i sérii přednášek. Bude jich celkem pět. První je připravená už teď ve čtvrtek o transportech klatovských Židů v listopadu 1942. 18. května přijede neteř Jana Kubiše, která bude vyprávět o tom, jaký dopad měla činnost jejího strýce na osud celé rodiny.

Další přednáška představuje jiné způsoby, jakým lidé projevovali odpor vůči nacistické okupaci, a to například prokazováním sympatií k angloamerické kultuře, například swingu. Při poslední besedě 31. května posluchači uslyší osobní příběh člověka, jehož rodiče přežili vyhlazovací tábor Osvětim, ale přišel tam o oba prarodiče. Bude to tedy takové svědectví o holocaustu očima druhé generace.

Další výstavu o atentátu na Heydricha připravuje klatovské muzeum. Tato výstava začne 16. května a bude mapovat situaci v době okolo atentátu konkrétně přímo na Klatovsku. Sérii výstav zakončí poslední expozice, která začne 1. června v bývalé vězeňské kapli klatovského soudu, což je prostor, který jinak není běžně přístupný. Tato výstava se zaměří na bývalou střelnici ve Spáleném lese, kde klatovské gestapo od 31. května do 3. července 1942 popravilo 73 lidí, kteří se měli podílet nebo jen schvalovat atentát na říšského protektora Heydricha. Tato výstava bude otevřená jen o víkendech a co je důležité, pouze s platnou vstupenkou, kterou si návštěvníci mohou pořídit v muzeu.

Ve Spáleném lese v Lubech u Klatov se každoročně koná také pietní akt. Pravidelně se ho účastní i pamětníci a rodinní příslušníci těch zavražděných lidí. Letos se uskuteční 22. června. Ten samý den se koná za popravené i zádušní mše.

autoři: en , jik
Spustit audio