Klenčí pod Čerchovem si připomíná Jindřicha Šimona Baara

23. říjen 2015

Odkaz a dílo významného spisovatele a rodáka si městys připomíná oslavami, potrvají tři dny.

V Klenčí pod Čerchovem na Domažlicku dnes začínají třídenní oslavy. Městys si připomíná 690 let od první zmíňky a také 90. výročí úmrtí významného rodáka - Jindřicha Šimona Baara. Program začne v sále kulturního domu u nádraží dnes od 18:00 hodin.

„Součástí bude několik zmínek o historii Klenčí pod Čerchovem a horního Chodska, také zmínka o životě Jindřicha Šimona Baara, našeho slavného rodáka, kterého představí studenti Gymnázia Domažlice," shrnul starosta Jan Bozděch.

Tato akce potrvá zhruba 1,5 hodiny, během té doby se lidé mimo jiné dozvědí, jaký byl život Jindřicha Šimona Baara a o čem psal. Součástí večera pak mají být i chodské písně a ukázka lidového folkloru. Sobotní program naváže od 9:30 hodin pietním aktem na místním hřbitově přímo u hrobu slavného spisovatele, následovat bude krátká vycházka, která povede symbolicky po Baarově stezce.

„Její součástí bude od 10:00 hodin u kaple sv. Vojtěcha ukázka fotografií z tohoto okolí. Na Výhledech potom bude pokračovat další pietní akt u pomníku Jindřicha Šimona Baara, protože Výhledy jsou právě místem, kam Baar rád chodíval, kam se rád vracel a zde se také inspiroval v rámci své tvorby," vysvětlil Jan Bozděch.

Program uzavře nedělní mše svatá

Tím ale sobotní část programu oslav nekončí. Protože Jindřich Šimon Baar byl také knězem, je od 18:00 hodin připraven krátký vzpomínkový večer v kostele sv. Martina v Klenčí pod Čerchovem. Závěr dne pak zpestří taneční zábava v sále kulturního domu u nádraží od 20:00.

Během oslav mají zájemci možnost podívat se zdarma také do Muzea Jindřicha Šimona Baara. Přístupné bude v pátek i v sobotu do 17:00 hodin. Expozice v muzeu je rozdělena do dvou pater.

„V tom druhém patře je ukázka knih a děl Jindřicha Šimona Baara a je to vlastně taková ukázka jeho života, bytu, kde žil, kde také působil nebo publikoval. V tom prvním patře je expozice z horního Chodska, ukázka tradičních řemesel tady z tohoto okolí," upřesnil starosta Bozděch.

Třídenní oslavy v Klenčí pod Čerchovem uzavře nedělní mše svatá v kostele sv. Martina. Začne v půl desáté dopoledne a bude sloužena za Jindřicha Šimona Baara.

Městys Klenčí pod Čerchovem si připomíná 690 let od první zmíňky a také 90. výročí úmrtí významného rodáka - Jindřicha Šimona Baara
autor: mkl
Spustit audio