Klotzovy cihly byly vyhlášené, plzeňský pivovar z nich postavil slavnou věž

25. květen 2015

Bývalou slavnou Klotzovu cihelnu nedaleko Košuteckého jezírka v Plzni, nejlepší v Rakousku-Uhersku, vyklidili dobrovolníci kvůli kulturní akci. Několikrát unikla demolici, co s ní bude dál?

Klotzovu cihelnu si vyhlédli členové sdružení K světu pro pořádání mezinárodního formátu s názvem Pecha Kucha Night, při kterém umělci a další osobnosti představují své projekty za podmínek jednotných na celém světě. „My jsme prostor cihelny plánovali snad od začátku pořádání formátu Pecha Kucha Night v Plzni,“ říká jeden z organizátorů plzeňské Pechy Kuchy Jakub Mareš. Akce, kterou převzaly stovky měst po celém světě, se v Plzni pokaždé nastěhuje do jiného zajímavého objektu. Byla například v Městských lázních na Denisově nábřeží, v objektu krajské policie nebo v bývalém kině Hvězda.

Mladý architekt také připomíná, že už měla cihelna několikrát namále, demolice byly zatím ale pokaždé odloženy. „Pecha Kucha umí rozvířit dění kolem objektů, pak se často objeví zájemci o jejich další osudy,“ věří Jakub Mareš. A připouští, že připravit chátrající objekt cihelny pro kulturní akci nebylo jednoduché: „Museli jsme vyvézt asi 50 tun suti a prostor staticky zajistit.“

Čtěte také

Organizátoři akce třinácté Pecha Kucha Night pozvali do Klotzovy cihelny také úředníky z plzeňského magistrátu a ÚMO1. Doufají, že je objekt osloví a začnou uvažovat o jeho dalším možném využití.

autor: Petra Kosová
Spustit audio