Knihovna v Příchovicích nabrala druhý dech, letos zdvojnásobila počet čtenářů

5. březen 2013

Obecní knihovna v Příchovicích na jižním Plzeňsku funguje už více než sto let. Dnes ji čtenáři najdou v prvním patře obecního úřadu a k dispozici tady mají okolo tisícovky titulů. V posledních letech o knihovnu sice neměli téměř žádný zájem, letos ale knihovna počet svých čtenářů zdvojnásobila.

Místnost o rozměrech třikrát tři metry, dva psací stoly a po stranách regály plné knih. Tak takhle vypadá knihovna Příchovicích. Není sice právě největší, minulý měsíc ale tady zaznamenali na dnešní dobu nečekaný rekord. Počet čtenářů se totiž zvýšil o více než sto procent.

„Knihovna tady v Příchovicích, na to, že máme tisíc obyvatel, evidovala 22 čtenářů. V současné chvíli máme těch čtenářů 47,“ říká nový knihovník Ludvík Pouza.

A jak dodává, knihovníkem je od 1. února a rozhodl se knihovnu propagovat. „Proto jsme založili internetové stránky, knihovna je na Facebooku, a také se snažíme vyjít vstříc požadavkům čtenářů a snažíme se dle jejich potřeb vyměňovat knižný fond,“ přibližuje.

Základ knihovny podle něj tvoří knihy, které jsou majetkem obce. „To jsou starší výtisky, jako například Lovci mamutů či Osada havranů. Je tady Jirásek a podobně. Když je ale potřeba, domluvíme se v Přešticích a oni nám knihy vymění,“ dodává.

Díky této spolupráci tady mají čtenáři nyní dispozici i historické a dívčí romány, o které měli největší zájem. „Máme poměrně mladé čtenáře. Evidujeme asi dva nebo tři seniory a zbytek jsou lidi od 20 do 40 let,“ vysvětluje knihovník.

Starostka obce Pavlína Nohavová upozorňuje na další novinku knihovny, půjčování časopisů. „Dosud jsme neměli žádné předplatné časopisů, ale v poslední době jsme se rozhodli, že jako první objednáme předplatné Vítaného hosta, a zvažujeme předplatné History revue nebo časopisu typu Epocha,“ popisuje.

Knihovnu v Příchovicích si pochvaluje i čtenář Aleš Biskup

Knihovnu si pochvalují i čtenáři. „Předtím jsem do knihovny nechodil, ani jsem o ni nevěděl. Teď jsem tady našel zajímavé tituly,“ přiznává čtenář Aleš Biskup.

Knihovnu vnímají jako další místo k setkávání a právě to se daří bezezbytku. Otevřeno je vždy v pondělí v podvečer a většina čtenářů si tady nejen vybere knihy, ale i posedí a probere věci, které hýbou obecním životem. Chystají se i besedy, soutěže a další zajímavé projekty.

„Těch aktivit tady v té malé knihovně máme tolik, že se budeme asi muset probourat paní starostové do kanceláře, abychom se sem vešli,“ potvrzuje knihovník Ludvík Pouza.

autor: en
Spustit audio