Knihy za dva miliony nakoupí pro knihovnu karlovarský magistrát

Knihy za dva miliony korun nakoupí ještě letos karlovarský magistrát pro svji novou městskou knihovn. Knihy byly vybrány po anketě mezi čtenáři. Měl by se tak rozšířit současný fond, v němž je asi 150.000 svazků. Knihovna už také nabízí veškeré služby, když se jí podařilo obnovit počítačový systém. Přišla o něj v červenci, kdy se pobočky oddělily od krajské knihovny a město z nich vytvořilo vlastní organizaci.

Městská knihovna už objednala nové knihy přibližně za půl milionu korun. V rámci rozpočtové změny dostane na stejné účely ještě zhruba 1,5 milionu korun. Stejnou částku by měla získat rovněž na nový nábytek pro pobočky v Tuhnicích a na Růžovém vrchu.

Čtenář

Knihovnický počítačový systém Aleph, který zůstal krajské knihovně, nahradila městská systémem Clavius, který používá většina městských veřejných knihoven podobných karlovarské. Od příštího roku se patrně propojí i se systémem, který používá krajská knihovna, protože v městské knihovně vyšli vstříc čtenářům krajské knihovny a ti si mohou na jejich průkaz půjčovat i tady. Obráceně to ale prozatím neplatí.

Městská knihovna po zahájení plného provozu v září vyhlásila takzvanou amnestii na upomínky. Vztahuje se na všechny knihy, které měli lidé přes léto doma. Do konce roku také nabízí veřejnosti přístup na internet zdarma. Od ledna to pak bude asi 1,50 koruny za minutu. Bezplatné zůstane trvale zápisné do knihovny. Prodloužila se i půjčovní doba .

Čtenářka

Čtenáři městské knihovny mohou využívat nabídky deseti poboček v různých částech Karlových Varů. Zda tento počet zůstane i v budoucnu, není ještě jasné. Město uvažuje o tom, že by mohlo některé pobočky nastěhovat třeba do základních škol, a snížit tak náklady na jejich provoz.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio