Kobylince na cyklotrase z Radčic do Křimic se nelíbí cyklistům a bruslařům

29. květen 2018

Na asfaltové stezce z Radčic do Křimic se čas od času objevují kobylince. Koně tam vodí farmáři z Radčic a okolí. Znečištění se nelíbí cyklistům ani in-line bruslařům, kteří cestu hodně využívají. Výtrusy totiž na cestě zůstanou i měsíc než zaprší a rozpustí je déšť.

O tom, že je asfaltová cesta často znečištěná, ví i starosta plzeňské městské části Radčice Zdeněk Jílek: „V Radčicích máme jednoho chovatele koní, se kterým spolupracujeme, a který se snaží po sobě uklízet. Radčice bohužel navštěvují i z okolních míst ze Skvrňan a Křimic, takže těžko říct, kdo po sobě nechal neuklizeno.“

Právě Miroslav Štych z Radčic vodí koně ze stáje na pastvu po začátku zmiňované cesty i několikrát denně. Jeho pozemek totiž s cyklostezkou přímo sousedí.

„Pohybujeme se po ní padesát až sto metrů, kde máme vchody do výběhu. Když tam nějaký kůň kobylinec udělá, my to po něm hned uklidíme. Bohužel po stezce se pohybují i jiní koně, ale po těch to uklízet nebudeme. Na druhou stranu myslím, že kobylinec nevadí a normální cyklista ho objede,“ uvedl Štych.

Na polních cestách nelze regulovat provoz

Hlavní problém je podle starosty Jílka to, že se nejedná o cyklostezku, ale cyklotrasu. „Jsme vesnice, a tak se nikdo nemůže divit, že se na cestách objeví nějaké exkrementy, nejen od koní. Jsou to polní cesty, které využívají i zemědělci a samozřejmě při špatném počasí a polních pracích dochází ke znečištění. S tím bohužel nejde nic dělat, protože jsou to pořád jen polní cesty, nebo účelové komunikace, a tam nelze zakázat jakýkoliv provoz. Ty slouží pro všechny. Je tedy jen na vůli ostatních, jak se k tomu postaví a dokážou tolerovat i toho druhého,“ dodal Zdeněk Jílek.

Malesice a Radčice teď budují novou cyklostezku, kde bude možné nechtěný provoz omezit.

autoři: mkl , jik
Spustit audio