Koláč plný ořechů
Představovat u nás ořešák vlašský asi netřeba. Tyto stromy se dožívají až sta let a jejich kvalitní dřevo je ceněno hlavně při výrobě nábytku.
Za zmínku určitě stojí i ne úplně náhodná podobnost jádra s tvarem lidského mozku. Právě vlašské ořechy jsou proslulé tím, že činnost mozku povzbuzují. A do receptu budete potřebovat vrchovatou misku vlašských ořechů. Upečeme si poctivý ořechový koláč, inspirovaný francouzskými recepty.
Budete potřebovat:
- 180 g polohrubé mouky (může být i celozrnná nebo bezlepková)
- 1/2 lžičky cukru
- 120 g másla
- 2 lžíce ledové vody
- 250 g vlašských ořechů (dají se použít i mandle nebo lískové ořechy)
- 120 ml medu
- 30 g másla
- 2 lehce ušlehaná vejce
Postup:
- Mouku, cukr, máslo a ledovou vodu smícháme a zpracujeme do tuhého těsta, které vmačkáme na dno menší koláčové formy, vrstva by měla mít výšku zhruba jeden centimetr.
- Ořechy nejdříve necháme v troubě na vyšší teplotu 8 minut opražit.
- Mezitím si rozpustíme máslo s medem, přidáme opražené ořechy a na závěr vmícháme vejce.
- Tuto směs nalijeme na těsto, rovnoměrně rozetřeme a pečeme v troubě rozehřáté na 180 stupňů necelou půlhodinku.
Dezert není příliš sladký a pro milovníky ořechů to bude doslova naplněné úsměvné moravské rčení „nebe v hubě“.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.