Koláč plný ořechů

Představovat  u nás ořešák vlašský asi netřeba. Tyto stromy se dožívají až sta let a jejich kvalitní dřevo je ceněno hlavně při výrobě nábytku. 

Za zmínku určitě stojí i ne úplně náhodná podobnost jádra s tvarem lidského mozku. Právě vlašské ořechy jsou proslulé tím, že činnost mozku povzbuzují. A do receptu budete potřebovat vrchovatou misku vlašských ořechů. Upečeme si poctivý ořechový koláč, inspirovaný francouzskými recepty.

Budete potřebovat:

  • 180 g polohrubé mouky (může být i celozrnná nebo bezlepková)
  • 1/2 lžičky cukru
  • 120 g másla
  • 2 lžíce ledové vody
  • 250 g vlašských ořechů (dají se použít i mandle nebo lískové ořechy)
  • 120 ml medu
  • 30 g másla
  • 2 lehce ušlehaná vejce

Postup:

  1. Mouku, cukr, máslo a ledovou vodu smícháme a zpracujeme do tuhého těsta, které vmačkáme na dno menší koláčové formy, vrstva by měla mít výšku zhruba jeden centimetr.
  2. Ořechy nejdříve necháme v troubě na vyšší teplotu 8 minut opražit.
  3. Mezitím si rozpustíme máslo s medem, přidáme opražené ořechy a na závěr vmícháme vejce.
  4. Tuto směs nalijeme na těsto, rovnoměrně rozetřeme a pečeme v troubě rozehřáté na 180 stupňů necelou půlhodinku.

Dezert není příliš sladký a pro milovníky ořechů to bude doslova naplněné úsměvné moravské rčení „nebe v hubě“.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.