Koláč s ovocem a drobenkou podle Josefa Maršálka
Česká republika se v celosvětovém měřítku řadí na první pozici v konzumaci máku – makové náplně do koláčů, maková posypka s cukrem na kynuté knedlíky nebo to, že mák přidáváme přímo do těsta, je dá se říct světový fenomén a jedinečnost.
Protože je momentálně dostatek sezónního ovoce, uděláme si koláč s drobenkou upečený přímo porotcem soutěže Peče celá země Josefem Maršálkem. Recept je navíc variabilní a můžete si s ním doslova pohrát.
Budete potřebovat:
na těsto:
- 150 g másla
- 150 g cukru krupice
- 200 g hladké mouky
- 100 g mletého máku
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžičku rumu
na náplň:
- 250 g tvarohu
- 250 g bílého jogurtu
- 100 g cukru krupice
- 3 vejce
- 1 malý citron (kůru i šťávu)
- 400 g sezónního ovoce
Postup:
- Nejdříve smícháme ingredience na těsto a zhruba 2/3 dávky vmačkáme do máslem vymazané kulaté formy o průměru zhruba 25 cm, v lednici necháme krátce vychladit.
- Náplň vlijeme na vrstvu těsta, posypeme ovocem a zbylou drobenkou, kterou vytvoříme z 1/3 těsta.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů asi 45 minut.
- Před podáváním pocukrujeme.
Tip: Místo jogurtu můžete použít do náplně podmáslí a třetinu těsta nahradit ořechy. Podle Josefa Maršálka prý dobrota chutná nejlépe ještě vlažná.
Související
-
Domácí griliáš
V pondělním dopoledním Apetýtu nahlédneme pod ruce zkušeného cukráře, jehož zákusky ochutnala i anglická královna.
-
Amolety
Rady a tipy českého pekaře a cukráře Josefa Maršálka. Přesně to jsou dnešní apetýtové recepty. Dozvíte se, jak na kvalitní kynuté těsto.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.