Kolo se vyplatí na sezónu dobře připravit

12. červenec 2021

Kdo miluje vyjížďky na kole, ať už rekreačně nebo si pravidelně dává do těla, měl by mít kolo v dobrém stavu. Základem jsou funkční brzdy a správně dohuštěné pneumatiky. Pokud stály dlouhou dobu na jednom místě bez vzduchu, mohou být i zpuchřelé. Co dalšího byste měli zkontrolovat?

Nejlepší je celé kolo pomalu umýt a zjistit jestli:

  1. není prasklý rám,
  2. nejsou probržděné ráfky,
  3. je dostatečně namazaný řetěz. Problém je i vytažený řetěz, který může zničit převodová kolečka. V každém servisu vám ho rádi přeměří.
  4. jsou správně vycentrovaná kola a lehce se točí. Když se na cestě zadře ložisko, už s tím nic nenaděláte. Navíc můžete zničit celou „nábu“ a oprava je dost drahá.

Vyhrávejte zahradní grily, zahradní nářadí, knihu Pochoutky z chaloupky a další ceny. Každý všední den v čase 9.45-10.00 v letním speciálu Chalupářské léto. Soutěžte a vyhrajte >>

Moderní kola už mají i kotoučové brzdy

Kotoučové brzdy jsou buď mechanické, nebo hydraulické. Tam je třeba zkontrolovat jak destičky, tak i kotouče, jestli nejsou vybrzděné. Kdo má hydraulické brzdy, měl by si nechat minimálně jednou za rok v nich vyměnit kapalinu. To může dělat jenom odborný servis. Pokud ji nevyměníte včas, brzdy nějakou chvíli vydrží. Do kapaliny se ale časem dostanou mikro nečistoty, vlhkost. Kapalina zhoustne, ucpou se mikrokanálky na brzdění a oprava je velmi drahá. Většinou se mění celé brzdy za nové, protože vyjdou laciněji než oprava rozvodu brzdící kapaliny.

Půjčovna elektrokol, Valeč

Elektrokola mají stále více příznivců

Kontrola elektrokol je stejná jako u běžných kol, a navíc musíte zkontrolovat i elektro pohon a baterii. U elektrokola zkontrolujte řetěz, na něj jsou větší nároky. Třeba když jedete do velkého kopce, a elektropohon pomáhá.

Větší opotřebení mají také brzdy. Elektrokolo je v průměru o 20 kg těžší než kolo běžné. Proto jak řetěz, tak brzdy potřebují větší servis. Pokud jste baterii skladovali podle návodu na správném místě, a alespoň ji dvakrát přes zimu dobili, stačí ji před vyjížďkou dobít a vyrazit na cesty.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.