Kombajny vyjely do polí letos skoro o týden dřív

20. červenec 2022 10:55

V Plzeňském kraji vrcholí sklizeň ozimého ječmene. Začínají se sekat řepky a na řadu přijde pšenice. V Osecké zemědělské společnosti na Rokycansku odhadují, že výnosy budou zhruba stejné jako loni.

V Osecké zemědělské společnosti na Rokycansku bylo sklizeno přes 300 hektarů ječmene. Nyní je čeká řepka a pšenice. „Sklizeň ječmene by mohla být na stejných číslech jako loni,“ sdělil předseda představenstva Osecké zemědělské Jaroslav Šíma.

Během žní pracují zemědělci Osecké zemědělské klidně 14 hodin denně. Sklizený ječmen musí nejprve na váhu. Některé traktory s ječmenem váží až 40 tun. Změří se jeho vlhkost a odeberou se vzorky.

Kvůli čistění plodin by se neměly sklízet dva druhy najednou. „Většinou to bývá tak, že se plodiny ke sklizni potkají. Kdyby řepka pšenici předběhla, bylo by to dobře, aby jedna plodina zmizela, protože poté to na čističkách nedělá dobrotu,“ vysvětlil Jaroslav Šíma.

Ceny za sklizené plodiny jsou velkou neznámou

Hodnotu sklizených plodin ovlivní zdražování energií a pohonných hmot, které jsou o 60 % dražší než v loňském roce. „U nás v Oseku jsme byli zvyklí za rok projet kolem 550 tisíc litrů nafty. Hodně nás trápí elektrika a plyn, protože to jsou média, kterými honíme sušičku a čističku,“ doplnil Jaroslav Šíma.

Za 4 měsíce zaplatili v Osecké zemědělské za elektriku stejné peníze jako za celý loňský rok. Zemědělci očekávají i výrazné zvýšení nákladů na hnojiva. Letos se jim je podařilo ještě nakoupit za příznivé ceny. Před příští sezonou už počítají, že zaplatí mnohem víc.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková
Spustit audio