Komplexní onkologické centrum by mohlo v Karlovarském kraji vzniknout do pěti let

11. květen 2022 08:55
Zprávy

Téměř polovina onkologických pacientů z Karlovarského kraje dojíždí za léčbou mimo region. Nejčastěji do Plzně. Chybí tady totiž Komplexní onkologické centrum. Na jeho vytvoření teď stát poskytne peníze z Národního plánu obnovy.

Karlovarský kraj by mohl získat stovky milionů korun na nové onkologické centrum z Národního plánu obnovy. Je totiž jediným krajem, kde takové komplexní pracoviště chybí. Téměř polovina onkologických pacientů tak za léčbou dojíždí do jiných krajů, především do Plzně.

„Do konce roku bych chtěl, abychom zrealizovali dvě věci. Jednak abychom se jasně pobavili o prioritách těch dvou nemocnic – karlovarské a chebské. A aby profesor Finek jasně definoval spolupráci Plzně s Karlovarským krajem. Toto já projednám s pojišťovnami, aby to mělo podporu,“ popsal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09 první kroky, které by měly vést k vybudování Komplexního onkologického centra neboli KOC v Karlovarském kraji.

Peníze z Národního plánu obnovy, které ministr přislíbil, by kraj využil jak na modernizaci stávajícího onkologického oddělení v nemocnici v Chebu, tak na zajištění přístrojového vybavení plánovaného onkologického centra v karlovarské nemocnici.

„Dávali jsme dohromady nějakou předběžnou kalkulaci a pohybujeme se v intervalu 600 až 800 milionů korun. To, co je největší výzvou, je teď čas, protože peníze jsou dostupné do roku 2025, a také personální odborné vybavení pracovišť,“ potvrdil hejtman Petr Kulhánek za Starosty a nezávislé.

Právě na zajištění kvalitního personálu bude kraj spolupracovat s Fakultní nemocnicí v Plzni. Plánované onkologické centrum by mělo fungovat v takzvaném bipolárním modelu. „V Karlových Varech je zásadní diagnostika, operační výkony a hospitalizace a v Chebu ambulantní zařízení, které zajišťuje jednak diagnostiku, onkologickou ambulanci ale i ambulantně podávanou chemoterapii,“ vysvětlil ředitel Karlovarské krajské nemocnice Josef März.

Podle ministra Válka by Komplexní onkologické centrum v Karlovarském kraji mohlo vzniknout v horizontu pěti až šesti let.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio