Komu připadnou Brdy, stále není jasné. Přehrada na Klabavě tak zatím nebude

6. červen 2013

První řeka, na které vodohospodáři minulý týden vyhlásili třetí stupeň, byla Klabava. Přitéká ze zrušeného Vojenského újezdu Brdy a postupně zatopila Hrádek, Novou Huť a další obce na Rokycansku. Klabava ale může udeřit kdykoli a nečekaně znovu. Na neregulovaném toku totiž není žádná přehrada. Plzeňský kraj by ji rád postavil, ale nemůže. Zatím totiž není jasné, komu v budoucnu brdské území připadne.

Že jsou s řekami, které vytékají z Brd, tedy z "území nikoho" velké problémy, potvrzuje šéf plzeňského závodu Povodí Vltavy Miloň Kučera.

„Brdy nám většinou signalizují zvýšené odtoky, speciálně pro Plzeňský kraj na Klabavě a pro Středočeský kraj na Litavce. Nutnost řešit Klabavu se ukazuje na povodních od roku 2002. Potřebovali bychom tyto kritické toky regulovat. Potřebovali bychom si zaregulovat i s Brdy a s Klabavou,“ upřesňuje Kučera.

Plzeňský kraj spolu s Povodím mají plán, jak by bylo možné takovou regulaci zajistit. „Jediná šance, o které víme, jak to realizovat, tak je takzvaný suchý poldr. Je to de facto vytvoření menší přehrady, která je vlastně suchá, pouze jí protéká vodní tok, je tam malá vodní zásoba. Nemá to jiný důvod své existence, než je retence vody. ani tedy rekreační, ani rybolov, je čistě připraveno pro tyto účely,“ říká plzeňský hejtman Milan Chovanec.

Velký poldr na Klabavě a několik menších na jejích přítocích by ochránily jižní Plzeňsko a Rokycansko i podle ředitele plzeňského závodu Povodí Vltavy Miloně Kučery. „Klabave je poměrně divoká, nemá dlouhé doběhy povodňových situací, ale právě na to by mohly tyto poldry reagovat. Ty nepojmou velké objemy, ale zachytí bleskové povodně,“ doplňuje.

Suchá přehrada v Brdech by přišla na stovky milionů korun a Plzeňský kraj by při její stavbě žádal o část peněz stát a nejspíš i evropské zdroje. Nic se ale zatím stavět nebude. A když ano, tak nejdříve po roce 2015. Středočeský a Plzeňský kraj se totiž stále o Brdy přetahují. Středočeši chtějí Brdy celé pro sebe, což je podle Plzeňského kraje a hejtmana Chovance nepřijatelné.

„Neustupujeme ze své pozice. Chceme, aby se Brdy rozdělily právě podle rozvodí. To znamená, abychom získali do správy i území, které bylo ve správě ve 20. letech minulého století, a chceme vrátit i přírodní hranice kraji. Je to i z důvodu právě těchto protipovodňových zábran,“ dodává Chovanec.

Rozdělit Brdy mezi oba kraje chce i vláda. Komu ale budou nakonec patřit a potažmo zda bude moci Plzeňský kraj postavit na Klabavě přehradu, o tom rozhodne parlament, a to zřejmě letos na podzim.

autor: lum
Spustit audio