Komunitní plánování přispělo k vzniku katalogu poskytovatelů sociálních služeb

26. říjen 2006

Plzeň má první katalog všech poskytovatelů sociálních služeb na území města. Podrobné zmapování je výsledkem projektu komunitního plánování sociálních služeb. Město zahájilo projekt před rokem, skončit by měl v červnu 2007. Do té doby by měl být zpracován komunitní plán péče a zásobník projektů podporujících sociální integraci.

Katalog obsahuje v sedmi tematických sekcích rozdělených podle skupiny příjemců služeb jednotlivé poskytovatele. Jsou tu jejich kontaktní údaje a stručný popis nabízených služeb. Zájemci tu najdou téměř sedm desítek odkazů na občanská sdružení, příspěvkové i neziskové organizace poskytující pomoc rodinám, seniorům, zdravotně postiženým, drogově závislým, cizincům a emigrantům a sociálně vyloučeným lidem a bezdomovcům. Řada organizací nabízí pomoc ve více oblastech. Podobně ucelený přehled o všech typech sociálních služeb Plzni zatím chyběl.

Logo

Komunitní plánování by mělo pomoci k efektivnějšímu vynakládání peněz Plzně do sociální oblasti. Lze tak i odhalit, zda není někde nevyužívaná služba, a naopak, zda nechybí služba, kterou občané požadují.

Do projektu se v Plzni zapojili nejen poskytovatelé sociálních služeb, ale poměrně aktivně také samotní příjemci - matky s dětmi, zdravotně postižení, cizinci či senioři. Podle koordinátorky projektu Aleny Hynkové je Plzeň prvním městem v regionu, kterému se podařilo sestavit katalog. K dostání je v nemocnicích, městských obvodech, na poliklinikách, u poskytovatelů sociálních služeb a v dalších institucích.

Logo
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio