Kontakt s neznámým psem: Nechte se „očuchat“

23. březen 2021

Znáte to - na procházce potkáte páníčka nebo paničku s pejskem a rádi byste se dali do řeči. Ať už kvůli tomu, že vás zaujme psík nebo jeho majitel, případně majitelka. V každém případě byste ale měli vědět, jak správně navázat kontakt s neznámým psem. Jak na to, poradila Slávce Brádlové dlouholetá chovatelka psů Dagmar Cestrová.

Nechte se očichat. To je zásadní rada pro navázání kontaktu s neznámým psem. Lidé vnímají okolí z 80 procent očima, psovi k tomu slouží jeho nos s pověstným čichem. A ještě by měla předcházet otázka k majiteli psa, zda si můžete pejska pohladit. Někteří psi a také někteří páníčci to nemají rádi.

Uši dozadu, vrtění ocáskem

Ale i když majitel prohlásí, že si pejska můžete pohladit a pejsek si vás očichal, ještě to neznamená, že budete kamarádi na první dobrou. Sledujte, jak se pes chová dál – první signál, že se mu nezdáte, jsou uši stažené dozadu. Přeloženo do lidštiny to znamená – moc se mi nelíbíš, nejsi mi sympatický, pozor...

Bernardýn pod Řípem

A nespoléhejte ani na vrtění ocáskem – nemusí to být z radosti. Prvotně tak totiž pes šíří a víří svůj pach. Netuší, že to člověk nevnímá tak ostře a dobře jako on. A může to být znovu signál – nejsi mi sympatický.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.