Konzervatoř Plzeň dostala ke 45. narozeninám příslib vlastního sálu

Vlastní koncertní sál pro 150 lidí by měla mít do dvou let plzeňská konzervatoř. Vznikne v budově bývalého poštovního učiliště v Husově ulici. Učiliště školu opustilo, protože krovy zachvátila dřevomorka. Po opravách budovy, které začnou zřejmě už letos, bude v objektu sídlit konzervatoř.

Ředitel konzervatoře Miroslav Brejcha zdůraznil, že škola koncertní sál nemá a nutně jej potřebuje. Konzervatoř pořádá ročně asi 60 koncertů, ale ve vypůjčených prostorách - v Masných krámech, v Západočeském muzeu a v Měšťanské besedě. Nájem stojí školu statisíce korun ročně.

Nový koncertní sál bude mít přízemí a balkony. Jeho velikost a počet míst bude vyhovovat požadavkům konzervatoře. Další předností je, že škola bude moci pořádat koncerty v termínech, které jí vyhovují. Nikoliv jako dosud, kdy se musí podřídit pronajímateli.

Housle a noty

Konzervatoř slaví letos 45 let od svého založení, nyní má asi 180 studentů. Vyučují se na ní dva obory: hudba a zpěv. Kromě harfy se studenti mohou naučit hrát na všechny nástroje symfonického orchestru, dále na klavír, kytaru, varhany i akordeon. Studium je šestileté. Nově se začne od příštího roku vyučovat i skladba a dirigování.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio