Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Plasích projde opravou za desítky milionů korun

29. březen 2018

Podpisem smlouvy na restaurátorské práce začala rekonstrukce kostela Nanebevzetí Panny Marie v Plasích na severním Plzeňsku. Stát bude přes 70 milionů korun.

V Plasích na severním Plzeňsku odstartovala rekonstrukce kostela Nanebevzetí Panny Marie. Ten je součástí slavného cisterciáckého kláštera a na konci 12. století byl jeho první kamennou klášterní stavbou. Opravy dotované Evropskou unií budou stát přes 70 milionů korun. Kostel tak čeká celková obnova od fasády po mobiliář.

Opravy se dočká hlavně vnější plášť budovy. Uvnitř projdou rekonstrukcí oltáře a také kazatelna. Dodělají se také vnitřní omítky, opraví se dlažba a kostel například dále získá i nové osvětlení.

„Budou zavěšena osvětlovací tělesa v lodi a v transeptu. Za sakristií vznikne nová expozice, která bude o historii cisterciáckého řádu v Plasích," doplnila koordinátorka projektu Iva Fictumová z plzeňské diecéze.

Oprava čeká i unikátní románský portál

Velkou pozornost věnují restaurátoři také unikátnímu románskému portálu, který byl objevený teprve v roce 2006. Pochází z druhé poloviny 12. století z oblasti jižní Francie.

„Je zcela mimořádný tím, jak je monumentální, jak je starý a jak je typologicky zvláštní. Hledá se těžko nějaká analogie v českém prostředí. Je mimořádný zachovaným reliéfním tympanonem, který je široký 2,5 metru," vysvětlil architekt Zdeněk Chudárek z Národního památkového ústavu.

U zahájení rekonstrukce kostela nechyběl ani biskup plzeňský Tomáš Holub. On sám vnímá dva důvody, díky kterým je plaský kostel významný. Jedním z nich je podle biskupa historie památky, další důvod pak je spíš aktuálně společenský.

„To je místo, kde dneska je velmi aktivní život církve zde na Plzeňsku. Je to místo, kde lidé mají rádi svoje společenství a které je zároveň součástí společenství celého města," uvedl biskup Tomáš Holub.

Celých 95 procent nákladů na rekonstrukci kostela pokryje evropská dotace, zbytek peněz pak zaplatí biskupství plzeňské, farnost Plasy a přispělo také samotné město. Radnice v Plasích na rekonstrukci uvolnila částku 1,5 milionu korun.

autoři: kos , sch
Spustit audio