Kostel Nanebevzetí Panny Marie získal nový zvon, daroval ho sem třináctiletý zvoník

19. září 2023 13:25, aktualizováno

Ve věži kostela Nenebevzetí Panny Marie v Plzni je další zvon. A velkou zásluhu na tom má místní třináctiletý zvoník Bruno Bezděk.

Do zvonice zvon kladkami vyzdvihli v sobotu 16. září. Sice není nijak velký, ale dlouhá a bohatá je jeho historie. Pochází z roku 1740, vznikl pod rukama zvonaře Jana Pernera, od nějž už plzeňský kostel Nanebevzetí Panny Marie jeden zvon má.

Zvon patřil rodině Kolovratů

Naposledy patřil zvon rodině Kolovratrů, která ho našla na půdě domu. Ta se rozhodla svěřit ho do péče třináctiletého Bruna Bezděka, místního zvoníka, který byl dlouho označován za nejmladšího zvoníka v republice. „Teď už to ale není pravda, máme tu malého kolegu, který chodí teprve do první třídy,“ prozrazuje Bruno s úsměvem. Právě on se po zrestaurování rozhodl věnovat zvon právě svému domovskému kostelu.

Zvon váží 23 kilogramů, jeho průměr je 33 centimetrů a stejná je jeho výška. V kostele bude v pořadí čtvrtým a zatím také nejmenším zvonem. Zasvěcený je Panně Marii a sv. Janu Nepomuckému. Pokud vše půjde podle plánu, už v neděli 24. září se kostelem rozezvoní.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio