Kostel sv. Václava v Sýčině má tři věže. Údajně kvůli třem hašteřivým sestrám

26. březen 2018
Česko – země neznámá

Jen málo kostelů v České republice si zachovalo svůj původní architektonický styl. Patří mezi ně třeba jedinečný kostel sv. Václava v Sýčině na Mladoboleslavsku, u kterého se vzácně mísí pozdně gotický sloh s raně renesančním.

O faře při kostele je první zmínka už v roce 1356. Kostel sv. Václava byl postaven v roce 1571 na místě původního dřevěného kostelíka. Jeho stavbu inicioval nový majitel panství Jiřík Cetenský z Cetně. Nový kostel byl definitivně dokončen v roce 1609 a měl ve své době jednu raritu – tři věže. Říká se, že Jiřík Cetenský měl tři hašteřivé dcery. A když už selhávaly všechny výchovné metody, zavřel každou z nich do jedné věže. A bylo po hádkách.

Hlavní loď kostela nabízí jedinečnou kombinaci obloukových arkád, podloubí a současně rovných balkónů. Cenná je i výzdoba kostela z roku 1609, především malby na galerii, které jsou vyvedené na dřevě. Výzdobu kostela, včetně dřevěného stropu v oratoři jižní věže vytvořil německý malíř Kreger Kargus.

Nejzajímavější je ale zachovalý původní architektonický styl kostela, jeho tři věže i renesanční řešení vnitřku hlavní lodě. Půdorys je asymetrický a na presbytář s dvěma věžemi navazuje dvoulodní prostor. Hlavní loď je zaklenuta valenou klenbou s výsečemi. Typickou součást renesančního interiéru představují tribuny. V severní lodi najdete tribunu zděnou s patrovými arkádami, zatímco na jižní straně pouze úzkou dřevěnou.

V kryptě kostela jsou pochováni členové významných českých šlechtických rodů, Valdštejnové, Fürstenberkové a Thurn-Taxisové, kteří se zasloužili o rozvoj místního kraje. Právě pro šlechtické rody vznikla oratoř s balkonem, ze kterého majitelé panství sledovali bohoslužby. Oratoř byla přímo nad oltářem, ovšem v malém prostoru se dalo pouze stát. Balkon ale nabízel výhled na celou hlavní loď a presbytář.

Kostel sv. Václava v Sýčině

Zvonice je umístěna v severní věži. Ve věžích zůstaly ještě původní omítky a trámy, které jsou tichým svědkem celé historie vzácného sýčinského kostela sv. Václava.

Spustit audio