Kostel v Dolní Lukavici se pyšní novou bání. Rekonstrukce ale ještě zdaleka nekončí

10. listopad 2021 19:57, aktualizováno

Obyvatelé Dolní Lukavice na jižním Plzeňsku byli dnes svědky historické události. Velký jeřáb totiž vrátil na zdejší věž kostela sv. Petra a Pavla úplně novou několikatunovou báň.

Instalace nové báně na věž kostela v Dolní Lukavici

Téměř tři roky byla bez střechy věž kostela sv. Petra a Pavla v Dolní Lukavici na jižním Plzeňsku. Biskupství plzeňské společně s obcí a za pomoci dotací ministerstva kultury totiž kostel postupně opravuje, a to už od roku 2008. Tehdy se začalo s generální opravou střechy.

Jako poslední přišla na řadu právě oprava báně. Původní konstrukce krovu byla ale natolik poškozená, že se musela udělat úplně nová kopie krovu i se základovým roštem. Práce trvaly donedávna a dnes se lidé konečně dočkali významného okamžiku. „Žiju tady 35 let a takovou významnou událost vidím asi poprvé a naposledy,“ uvedla jedna z obyvatelek obce.

V plánu jsou další opravy

„V roce 2019 se věž sundala, rozebrala, ale byla v havarijním stavu. Udělal se nosný rošt věže a v roce 2020 se dodělala tesařská konstrukce a oplechoval se sanktus. V letošním roce se oplechoval zbytek báně,“ popsal stavební technik Rudolf Faust.

Instalace nové báně na věž kostela v Dolní Lukavici

„Čekali jsme na to dlouho. Dřevěná konstrukce ležela na zemi vedle kostela a lidé z toho nebyli nadšení. Později když se na konstrukci přidělal měděný plech, tak jsme měli strach, že sem budeme muset dát bezpečnostní kamery, ale nikdo se plechu ani nedotkl,“ řekl zdejší farář Peter Hermanovský.

„Církev nechala zpracovat na celkovou rekonstrukci kostela projekt. Postupně se dostala k opravě báně a ukázalo se, že musí být celá nová. Tak jsme na to ve třech etapách postupně přispívali,“ uvedl místostarosta obce Vítězslav Opálko.

Podle stavebního technika Biskupství plzeňského Vojtěcha Benedikta Krejčího jsou v plánu další opravy lukavického kostela. „Podařilo se nám získat dotace, proto budeme pokračovat v opravách interiéru věže. Bude se jednat především o tesařské stropní konstrukce a opravu zvonové stolice. Bude tedy potřeba svěsit stávající tři zvony a odvézt je do dílny restaurátora,“ potvrdil.

autoři: Karolína Sedláková , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň