Kostelní zvony v Kašperských Horách na Šumavě umlkly

11. říjen 2020 12:00, aktualizováno

Stávající zvony z kostelní věže v Kašperských Horách snesl jeřáb a nyní projdou opravou. Kostel by se však díky nadšencům, kteří s tamní farností spustili sbírku Zvony pro Šumavu, měl dočkat ještě třech zcela nových zvonů.

Jeden ze zvonů přišel o hlas z důvodu pukliny, druhý je také potřeba zrekonstruovat. Snášení zvonů sledovalo na náměstí Kašperských Hor asi 50 lidí. „Je to výjimečné tím, že většinou se zvony do věže dávají a málokdy se snáší dolů,“ konstatoval farář Jan Kulhánek, který sledoval nevídanou událost.

Šumavské městečko o zvony v minulosti několikrát přišlo při požárech a dalších katastrofách, ty poslední odvezli nacisté. Od války byly ve věži kostela na náměstí jen provizorně 2 zvony ze hřbitovního kostela, které nyní projdou opravou.

„Já mám velkou radost, protože se naplňuje můj dětský sen. Když jsem jako malý kluk navštívil zvonici, velice depresivně na mě působila prázdná místa v ní. A tenkrát jsem si řekl, že by bylo dobré zvonici znovu zaplnit,“ popsal svou radost a rozechvění z velké události historik Vladimír Horpeniak, který přišel s iniciativou sbírky Zvony pro Šumavu.

Zvonař nyní odlije další tři zvony, na které lidé mohou přispívat, a to buď v kasičkách v Kašperských Horách nebo mohou peníze poslat na účet. Do konce října také mohou zájemci na webových stránkách Zvony pro Šumavu hlasovat, jak by se nové zvony měly jmenovat. Všech pět zvonů se poprvé společně rozezní na věži kostela příští rok na konci léta.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio

Nejnovější zprávy