Koupili prázdný zámek, exponáty si vyrobili sami

7. květen 2022 14:23, aktualizováno

Donedávna nepřístupný zámek ve vesničce Mokrosuky u Sušice se otevřel návštěvníkům. Původně gotickou, později renesanční tvrz a panské sídlo už 13 let rekonstruuje rodina Jelínkova.

V Pošumaví vznikl úplně nový turistický cíl. Od sobotního odpoledne bude oficiálně přístupný částečně opravený zámek ve vesničce Mokrosuky u Sušice. Původně gotickou, později renesanční tvrz a panské sídlo už 13 let rekonstruuje rodina Jelínkova. I když zámek koupili prázdný, dnes jsou v něm stovky exponátů. Jelínkovi jsou totiž umělečtí kováři, umějí vyrobit repliky mečů a věnují se šermířství. Vyrobili si proto exponáty sami a malíř jim navíc zámek vymaloval velkoformátovými nástěnnými malbami.

„Turista přijde, tady bude drobné občerstvení a prodej suvenýrů a na nádvoří zámku se dozví nejzásadnější informace o tom, jak ten zámek architektonicky vznikal,“ plánoval majitel objektu Adam Jelínek. „Nacházíme se v nejstarším sále, největší práce nás tady ještě čeká, rádi bychom obnovili ten gotický charakter,“ prozradil Jelínek. „Malé předsálí nám vymaloval mistr Suchopárek, chomutovský malíř, maloval to asi šest let,“ pokračoval šermíř a fanoušek historie. „Velký zámecký sál je naše chlouba, připravili jsme tady expozici o historii scénického šermu, jsou zde artefakty historických skupin, které šermovaly v mnoha známých zahraničních i českých filmech,“ uvedl.

Šermířské vystoupení zahájí sezonu

Zámek si exponáty dovybavili Jelínkovi sami, jsou totiž výrobci historických zbraní, se kterými objíždí celou Evropu. „K vidění jsou tady meče keltské a vikingské, úderné zbraně, husitské halapartny i meč čaroděje Gandalfa z Pána prstenů,“ lákal návštěvníky šermíř. Slavnostní otevření zámku spojené s vernisáží výstavy o historii šermířství a šermířským vystoupením je naplánované na sobotní 16. hodinu.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio