Kraj prosadil sloučení rokycanského muzea s plzeňským navzdory petici i protestům opozice

11. prosinec 2014

Zastupitelé Plzeňského kraje rozhodli o sloučení rokycanského muzea Dr. Bohuslava Horáka se Západočeským muzeem v Plzni. Obě příspěvkové organizace kraje mají cenné paleontologické sbírky a sloučení umožní vznik vědeckého paleontologického centra s nadnárodní působností. Koalice ČSSD a KSČM sjednocení obou organizací prosadila navzdory ostré kritice opozičních zastupitelů i petici, kterou podepsalo 850 lidí.

„Rokycany, jediný okres z celého Plzeňského kraje, právě přišly o muzeum se 110letou tradicí," reagoval na výsledek hlasování zastupitelů plzeňského kraje předseda petičního výboru za zachování rokycanského muzea a historik z Muzea Středních Brd ve Strašicích - Martin Lang. „Muzeum, které není samostatným subjektem, to není muzeum, to je prostě pobočka, není to plnohodnotné muzeum ve smyslu muzejního zákona.", dodává.

Naopak krajský radní pro kulturu Jaroslav Šobr uklidňuje, že rokycanské muzeum nezaniká, pouze ztrácí právní subjektivitu. „Tuhle formu bylo nutné udělat proto, že část sbírek byla ve správě rokycanského muzea, část sbírek ve správě Západočeského muzea a to odborné doporučení bylo, aby tím správcem byl jeden subjekt, tedy v tomto případě Západočeské muzeum, které disponuje odborníky, kteří by měli tyto sbírky spravovat a provádět tam i vědeckou činnost," říká Šobr.

Hejtmanství obě muzea sloučilo kvůli plánovanému Paleontologickému centru. O vzniku další organizace neuvažovalo. Podle Jaroslava Šobra se k záměru vyjadřovali pouze pracovníci Západočeského muzea v Plzni a úředníci krajského úřadu. „Nezávislý posudek jsme nedělali. Já si nemyslím, že to je střet zájmů, protože veškeré ty sbírky jsou v podstatě majetkem Plzeňského kraje a jsou ve správě těch příspěvkových organizací, takže nikam se nic nepřeveze, naopak ty sbírky Západočeského muzea by měly být v tom novém Paleontologickém centru v Rokycanech," doplňuje Jaroslav Šobr.

A právě na riziko znehodnocení vzácných sbírek upozorňuje za odpůrce slučování muzeí Martin Lang. „Bude se hýbat se sbírkami, jak tady zaznělo. Empiricky je prokázáno, kdekoliv se sbírkami pohneme, pak se někde něco ztratí. Je jedno jakým způsobem, zda je to ze zlé vůle, zda je to nedbalostí, nebo prostě jen zmatkem, který u stěhování vzniká," tvrdí Lang.

Bude se hledat nový vedoucí muzea v Rokycanech

Změnu jako první pocítí současná ředitelka rokycanského muzea Miroslava Šandová, která ve funkci k 31. prosinci končí. Na vedoucího rokycanského muzea se vypíše výběrové řízení, říká krajský radní Jaroslav Šobr. „Bude mít společný management Západočeského muzea. Jsem přesvědčený, že rozsah akcí se vůbec nesníží. Činnost, která tam byla výchovná, kulturní a veškeré akce zůstanou zachovány. Co tam bude navíc, to je vědecká činnost v Paleontologickém centru,“ vysvětluje Šobr.

Právě na něj se teď hejtmanství chce zaměřit. „Předpokládáme, že během roku 2015 dojde k rekonstrukci budov, tam je investice desetimilionová. Teď samozřejmě musí dojít k inventarizaci majetku a k dalším administrativním věcem, což zabere také určitý čas," říká krajský radní pro kulturu Jaroslav Šobr.

Vědecké centrum by mělo mít k dispozici asi 140 tisíc exponátů a mělo by začít fungovat nejpozději v roce 2016.

autor: mkl
Spustit audio