Kralovice obnovují bývalou nádražní budovu, vzniknou zde sociální byty i muzeum

3. září 2023 17:50, aktualizováno

Kralovice na severním Plzeňsku chtějí vybudovat sociální byty v bývalé nádražní budově. Město ji získalo zdarma od Správy železnic. Teď ji s pomocí dobrovolníků vyklízí.

Opuštěná nádražní budova v Kralovicích

Opuštěné nádražní budovy často hyzdí města a obce. Přesně to je případ Kralovic, kde už se lístky z okénka neprodávají přes 20 let a ani čekárna pro cestující tam nefunguje. Letos v červnu získalo město budovu zcela zdarma od Správy železnic a má s ní velké plány.

Parta dobrovolníků ze spolku Místní dráha Rakovník–Mladotice se pustila do úklidu. Vnitřek budovy značně znečistili holubi, kteří sem létali dlouhé roky. „Museli jsme vynést spoustu starého nábytku a vyklidit opravdu velké množství holubinců,“ popisuje předseda spolku Václav Kopta.

Opuštěná nádražní budova v Kralovicích

Další brigády budou následovat. Je třeba dokončit úklid a poté zabezpečit okna, aby sem holubi nadále nelétali. Pomoci může přijít kdokoliv. Dále je v plánu nechat zpracovat studii a projekt a také se poohlédnout po dotačním titulu, jenž by pomohl s financováním projektu.

Součástí smlouvy o převodu nádražní budovy je specifikovaný záměr. Dle něho zde musí vzniknout obecní sociální byty, asi pět nebo šest, a v přízemí pak služební místnost, jelikož sem pořád ještě jezdí vlaky. Ve hře je také infocentrum a železniční muzeum, jež by připomínalo dráhu, která příští rok oslaví 125 let od prvního vyjetí vlaku mezi Rakovníkem a tehdy Mladoticemi.

Opuštěná nádražní budova v Kralovicích

Spolek Místní dráha se dále chce zasadit o to, aby fungovala nejen budova, ale také celá dráha – jedna její třetina je totiž už od roku 1997 ve výluce. Jak uvádí starosta Kralovic Karel Popel, všechny zúčastněné čeká několik let práce.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio