Krásné výhledy na Šumavě by mohly doplnit lavičky Karla Klostermanna

15. květen 2018

Letos uplyne 170 let od narození Karla Klostermanna. Až do konce roku poputuje po Šumavě výstava, věnovaná tomuto spisovateli. Například teď si ji můžou zájemci prohlédnout v Srní, v červnu bude na Modravě, o prázdninách na Kvildě a v Železném Rudě. A chystá se i další projekt.

V něm se spojilo hned několik spolků, které chtějí vytvořit odpočinkové místo s lavičkou. A to s přispěním veřejnosti. Nebude to ale obyčejné místo ani obyčejná lavička. To místo by mělo být nějakým způsobem spjaté s Karlem Klostermannem a měla by z něj být krásná vyhlídka, ideálně na východ nebo západ slunce.

Lavička bude mí v sobě zabudované stativy, na které si fotografové připevní své fotoaparáty a můžou tak ty krásné scenérie zachytit. Cílem organizátorů je, aby lidé na tom místě na chvíli zastavili, zklidnili své myšlenky, dívali se do dálky a čerpali inspiraci z přírody přesně tak, jak to na Šumavě dělával Karel Klostermann. A stejně jako on zachycoval myšlenky ve svých románech, tak ti dnešní lidé by k tomu používali fotoaparát.

Projekt je teprve v začátcích a podílí se na něm Národní turistická centrála Šumava, portál Fotíme Šumavu, spolek Karel Klostermann - spisovatel Šumavy a Lukáš Procházka. 

Variant, kde bude lavička umístěná, je několik

Podle jednoho z organizátorů Václava Sklenáře se nabízí třeba vyhlídka Karla Klostermanna na Srní, kde je krásné svítání, mohl by to být ale třeba i Zadov, Churáňov. Zatím jsou to ale jen návrhy. Navíc všichni doufají, že jen u jedné lavičky nezůstane a do budoucna by jich na Šumavě mohlo být několik. 

Zatím mají návrhy na tři tipy laviček, teď budou objíždět výrobce a zjišťovat, která z těch variant by byla nejlepší a jaké by byly náklady.

Do projektu se zapojila i veřejnost. První fáze probíhá na facebooku Národní turistické centrály nebo Fotíme Šumavu, kde můžou zájemci vybírat z upomínkových předmětů. Je jich tam osm a čtyři z nich pak zadají organizátoři do výroby, budou je prodávat a výtěžek půjde právě na pořízení té lavičky nebo laviček. Takže lidé na ně přispějí třeba nákupem těchto předmětů.

Během léta pak zase na facebooku budou třeba vybírat místo, na kterém by měla ta lavička stát, a obecně se tam dozvědí veškeré informace o tomto projektu. 

autoři: en , jik
Spustit audio