Krásní motýli a jejich úbytek v krajině, to jsou témata nové výstavy

24. září 2019 06:40

Výstavou Křehká krása motýlů připomíná plzeňské muzeum varovný úbytek hmyzu z české krajiny. Chlubí se ale také svými sbírkami.

Motýli mizí z přírody - budeme je vídat už jen nabodnuté na špendlíku? Ty nejzajímavější motýly ze svých sbírek představuje Západočeské muzeum v Plzni, a to v prostorách Národopisného muzea Plzeňska.

Kromě toho ale také výstava upozorňuje na fakt, že motýli a hmyz obecně z krajiny mizí. Nebo jde jen o mediální masáž? Podle odbornice je třeba brát úbytek hmyzu vážně. „Je to tak, není to jen poplašná zpráva. Hmyz skutečně ubývá a motýli jsou krásní, proto si toho lidé více všímají. Proto jsme také přichystali tuto výstavu,“ řekla zooložka muzea a autorka výstavy Ivana Hradská.

Jak to v přírodě funguje?

„Na panelu vysvětlujeme, jak vypadá naše krajina. Je tady obraz řepky, vysvětlujeme, co se děje a co je možné proti tomu dělat,“ řekla Hradská s tím, že muzeum také vystavuje poklady ze svých sbírek. A vysvětluje i další jevy, které vídáme v přírodě.

Výstava Křehká krása motýlů představí to nejzajímavější ze sbírek zoologického oddělení Západočeského muzea v Plzni

Návštěvníci si mohou prohlédnout třeba hnízda předivek, která vypadají jako pavučiny na stromě. „To nejsou pavučiny, ale dílo housenek motýlů předivek, hnízda si snovají na ochranu před predátory, ale zbaví strom veškeré listové plochy a někdy ho i zahubí,“ uvedla Hradská.

Zajímavost ohledně historie sbírání motýlů prozradil spoluautor výstavy Jan Walter: „Někteří sběratelé si chovali motýly sami z vajíček a část pouštěli zpět do přírody.“ Na pověstnou sbírku motýlů tedy mohou lidé z Plzně a okolí lákat své protějšky až do 19. ledna příštího roku.

autoři: Petra Kosová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio