Krávy v Lomci u Klatov už vedra netrápí

Velká horka trápí nejen lidi, ale i zvířata. Ve velkokapacitním kravíně v Lomci u Klatov proto pořídili speciální ventilátory.

Když jsou někde stovky krav, je tam horko samo o sobě. Natož pak v aktuálním počasí. Chovatelé proto do kravínů pořizují velké ventilátory. A když jsou krávy spokojené, lépe dojí. „Zařízení má senzory nastavené podle teploty, každá sekce je nastavená na jinou teplotu, třeba tato sekce asi na 23 stupňů,“ vysvětlil Lubor Aško ze statku, kde chovají zhruba 440 krav.

Velká horka trápí nejen lidi, ale i zvířata. A chovatelé se jim samozřejmě snaží tyto dny co nejvíc zpříjemnit. Ve velkokapacitním kravíně v Lomci u Klatov k tomu například slouží speciální ventilátory

Kolik vody vypije kráva?

Ventilátor neochlazuje přímo krávy, ale zajišťuje výměnu vzduchu. V kravíně je proto příjemný chládek a není zde zápach. „Dobrá dojnice dá denně až 50 litrů mléka, když jsme ventilátor neměli, ztráceli jsme denně asi 2 litry mléka na každou krávu. Protože když nejsou krávy spokojené, míň žerou a míň nadojí,“ vysvětlit Lubor Aško.

Ventilátory sice přišly asi na 800 tisíc korun, ale díky němu a speciálnímu nástřiku je v kravíně méně much. A aby krávám nic nechybělo, potřebují také dostatek vody. Podle pana Aška totiž každá kráva vypije denně 120 až 150 litrů vody. „Máme vlastní vrt, ale plánujeme ještě další zdroje,“ řekl chovatel.

autoři: en , Michaela Svobodová
Spustit audio