Kristýna Trpková: Ester. Příběh o jednom téměř dokonalém zločinu

1. září 2024

Ester je mladá dívka, která přišla o celou rodinu – otec od nich odešel už dávno, otčím se zabil na motorce a matka, která měla poslední roky problémy s alkoholem a nadužíváním antidepresiv, se jednoho večera rozhodla ukončit život svůj i své druhé, mladší dcery. Měly se obě otrávit. Matka ale přežila…

Čte: Zdeněk Hruška
Napsala: Kristýna Trpková
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 31. 8. 2024
Natočeno: v Českém rozhlase Plzeň

Povídka Ester byla v loňském roce oceněna hlavní Cenou Společnosti Agathy Christie, která se uděluje za nejlepší povídku roku. Poté vyšla v povídkové antologii Po stopách zločinů, kterou vydalo nakladatelství KALIBR.

Kristýna Trpková (1996) je úspěšná autorka detektivních románů. Napsala detektivní trilogii Stvůra (2021), Vesnice (2022) a Vetřelec (2023) s vyšetřovateli Laurou Linhartovou a Adamem Benešem. Za prvně jmenovanou knížku získala v roce 2021 Cenu Jiřího Marka za nejlepší detektivku roku a v 26 letech se stala nejmladší držitelkou tohoto ocenění.

Kristýna Trpková

Detektivky začala psát proto, že je sama vždycky ráda četla. „Je logické, že píšu to, co mě baví číst. I proto v mých knihách nemají prostor rádoby rituální, sériové vraždy, žádné přehnané násilí. Mám ráda poklidnější detektivky, kde je jedna oběť, jeden konkrétní zločin. Zajímají mě spíše jednotlivé stopy, zamotaný průběh vyšetřování, psychologie postav. To mě vždy bavilo víc než třeba akční střílečky," uvedla v jednom z rozhovorů.

autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio