Kroniku jako višňovou alej mají v Třebčicích u Nepomuku

21. listopad 2018 12:21

V Třebčicích u Nepomuku na jižním Plzeňsku vysadili 25 višní. Ke každému stromku navíc přidali cedulku s důležitými okamžiky v dějinách obce.

„Dříve tu stávala alej vzrostlých bříz. Kvůli stavbě čističky, která potřebovala přívod, se musely ale stromy pokácet. Potom se zastupitelstvo dohodlo, že se vysadí nová alej, a ke každému stromku se dají cedulky s významnými roky pro obec,“ uvedla místostarostka obce Pavla Doričáková.

Že to bude právě višňová alej, rozhodlo vedení obce nejen z prostých praktických důvodů, ale i z estetických. „Aby to bylo trochu k užitku. Je tu spoustu dětí, tak aby si mohly něco natrhat, ale aby to i dobře vypadalo,“ doplnila Pavla Doričáková.

V Třebčicích u Nepomuku na jižním Plzeňsku vysadili 25 višní. Ke každému stromku navíc přidali cedulku s důležitými okamžiky z dějin obce

Alej má celkem 25 stromů. První, zatím malý stromek, se pyšní cedulkou s letopočtem 1350, což je první zmínka o vzniku obce. Na další cedulce je například rok 1929, a píše se tam o velkých mrazech až -38 stupňů Celsia, které obec postihly. Dvacátá a zatím poslední cedulka je s letopočtem 1990. Zbývá tedy ještě pět stromů, které na své události teprve čekají.

Možná že jednou z událostí, které by se mohly v budoucnu zaznamenat na cedulku, bude vítězství třebčického stromořadí v soutěži Alej roku České republiky, tento příběh ale napíše až čas.

Zatímco alej v Třebčicích se teprve narodila, jiná stromořadí vypráví více než stoletou historii

Zajímavé osudy prožily i jiné aleje v České republice, a mnohé z nich se rozhodly je sdílet v soutěži Alej roku 2018. Za Plzeňský kraj jsou letos nominované tři aleje. Lipové stromořadí v Lomničce, které je sice v batolecích letech, ale o to silnější myšlenka ho při jeho vysazování provázela. 27 lip bylo slavnostně odhaleno k 100. výročí vzniku samostatného Československu.

Další je dubová alej k památníku pod Vlčí horou u Černošína. Stromy byly vysázeny kolem roku 1930 a každý z nich znamená jeden ztracený život. Alej 35 dubů je tedy dodnes připomínkou zemřelých vojáků a občanů z 1. světové války.

Tou poslední je nepomucká alej Kněžny Vilemíny, kterou nominoval za Mikroregion Nepomucko Pavel Motejzík: „Jedná se o alej, která je skutečně velmi zajímavá a je více než 150 let stará. Vždy když zapadá slunce, celou alej to prosvětlí. Při pohledu na nominační fotografie, je tam právě tenhle moment zachycený. Skutečné stáří aleje odhadujeme. Víme, že byla vysazena za šlechetné kněžny Vilemíny, což byla podobná kněžna, jakou známe z Babičky Boženy Němcové. Velmi podporovala místní kulturní život a umělce. Když neměli lidé dost peněz, tak dokonce nakázala vydat jim z panských sýpek obilí. V Nepomuku obnovila kostel svatého Jakuba a další záslužné věci. Za kněžny Vilemíny se tu budovali aleje, pěšinky, vyhlídkové altánky nebo tu díky ní máme historizující poustevnu.

Vítěz ankety Alej roku 2018 bude vyhlášený v lednu 2019.

autoři: Jan Markup , jik
Spustit audio

Nejnovější zprávy