Kryoterapii začaly využívat Alžbětiny lázně v Karlových Varech

23. červen 2006

Novou formu fyzioterapie - kryoterapii - začaly nabízet Alžbětiny lázně v Karlových Varech. Metoda využívá účinků velmi nízkých teplot na lidský organismus, přičemž reakce těla pomáhají léčit pohybové nebo neurologické onemocnění, ale působí i preventivně Na používání kryoterapie založily Alžbětiny lázně společnou firmu s polským partnerem.

Ředitel lázní Luboš Vedral se domnívá, že kapacita Karlových Varů je takové, že by zde mohly být až tři podobná zařízení. Věří, že ještě letos se podaří další zařízení v Karlových Varech instalovat.

Samotný přístroj je kovový válec, v němž pacient pobývá po dobu jedné až tří minut. Až na hlavu je přitom ponořen do dusíkatých par o teplotě minus 160 stupňů Celsia. Po prudkém snížení teploty povrchu těla dochází k masivnímu prokrvení, které urychlí metabolické děje. Organismus se tak zbaví odpadních látek, do těla se vyplaví velké množství hormonů, včetně endorfinů, které způsobují příjemné pocity. Kromě léčebného účinku tak pomáhá kryoterapie i proti depresím, nadváze a problémům sexuálním.

Logo

Oproti Polsku, kde se kryoterapie využívá déle, není zatím v České republice tato terapie hrazena zdravotními pojišťovnami. Série deseti procedur, které jsou doporučovány jako minimum, tak přijde pacienty na nejméně 2500 korun. Podle Vedrala se bude firma, která chce kryoterapeutické přístroje v Česku rozšiřovat, snažit i o to, aby byla tato léčba zařazeny mezi běžné léčebné postupy a mohla tak být pojišťovnami hrazena.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio