Kulaté výročí osvobození Plzně americkou armádou připomene bitva o radnici

Na letošních jubilejních Slavnostech svobody se budou prezentovat stovky kusů vojenské historické techniky. Dobový život předvedou členové českých i zahraničních military klubů. Připravuje se také prezentace Armády české republiky, dva vojenské kempy a chybět nebude ani tradiční Convoy of Liberty.

Podle koordinátorky slavností Denisy Krylové zaujme především rekonstrukce bitvy na centrálním plzeňském náměstí:

„Bojová ukázka na náměstí proběhne v pátek 1. května v 10 hodin dopoledne, kdy Prešovskou ulicí (stejně tak jak tomu bylo 6. května 1945) přijedou na náměstí americké tanky. Proběhne tam bojová ukázka s ostřelováním z věže, kde se německý wehrmacht ještě pokusí o malý odpor, který je samozřejmě zneškodněn, a lidé dál slaví radost z Američanů v Plzni."

Letošní Slavnosti svobody budou v mnohém výjimečné

V roce 70. výročí vítězství nad nacismem budou tradiční plzeňské Slavnosti svobody v mnohém výjimečné. Oslavy ukončení druhé světové války se v Plzni uskuteční od 30. dubna a potrvají do 6. května. Organizátoři předpokládají, že se do Plzně vypraví značný počet tuzemských i zahraničních návštěvníků a kladou proto mimořádný důraz na bezpečnost.

„Letošní Slavnosti svobody budou jednou z nejnáročnějších akcí ve vztahu k zajištění bezpečnosti. Je to nejen s ohledem na politiky a další osobnosti, které se jich zúčastní, ale také vzhledem k velkému množství očekávaných návštěvníků z Čech i ze zahraničí," uvedl primátor Plzně Martin Zrzavecký.

Připravovaný program odpovídá významu jubilejního výročí, zdůraznil první náměstek primátora města Martin Baxa.

„Slavnosti svobody letos připomenou nejen 70 let od osvobození města americkou armádou, ale také 25 let svobodných oslav v Plzni. Záměrem letošních slavností je připomenout celý příběh, který Plzeň prožívala jako nejzápadnější výspa východního bloku, jako město, které osvobodila americká armáda, ale které patřilo na území sovětské zóny, " uvedl Martin Baxa.

Setkání u májky, odhalení pomníku generála Pattona a koncert Světlo porozumění

Program zahájí už 30. dubna v Borském parku setkání Plzeňanů u májky. Tradiční bohatý kulturní a military program o víkendu 1. až 3. května zpestří řada novinek.

V pátek 1. května to bude například historická rekonstrukce příjezdu amerických tanků na náměstí Republiky, odhalení pomníku generála G. S. Pattona na obnovených divadelních terasách a večerní megakoncert skupiny Lynyrd Skynyrd na plochodrážním stadionu na Borech.

Plzeň. Slavnosti svobody 2013

V sobotu to bude inscenace náletu na koterovské vlakové nádraží a především večerní lidová veselice v rytmu swingu na náměstí Republiky. V neděli se mohou návštěvníci těšit na přehlídku 300 vojenských historických vozidel Convoy of Liberty.

V pondělí je na programu fotbalový zápas plzeňské Viktorie s americkými vojáky jako vzpomínka na podobné utkání z května 1945.

Po tradičním pietním aktu Díky, Ameriko! uzavře Slavnosti svobody 6. května večer ve Velké synagoze koncert Světlo porozumění. Jedná se o unikátní hudebně-duchovní projekt, který spojuje hudebníky a umělce z různých náboženských a kulturních světů. Vystoupí mimo jiné Bára Basiková a Michal Pavlíček a na závěr zazní v podání všech účinkujících symfonie Dětské transporty do Terezína - 5774 Petera Gyoriho.

Slavnosti svobody 2015 budou největší letošní prezentací vzdušných i pozemních sil Armády ČR, představí se US Army, chybět nebudou vojenské historické kempy s technikou z různých částí Evropy ani pestrý hudební a kulturní program na náměstí Republiky a v amfiteátru za obchodním centrem Plaza.

Spustit audio