Kulturně vzdělávací centrum začalo sloužit v Nýrsku

11. květen 2006

Na téměř 15 milionů korun přišlo Kulturně-vzdělávací centrum Královský hvozd, které začalo sloužit 10.000 obyvatelům šumavského mikroregionu Úhlava. Vzniklo z památkově chráněného domu na náměstí v Nýrsku, na jehož opravu a vybavení přispěla EU 8,7 milionu korun, zbytek hradil nýrský rozpočet. Bývalý zájezdní hostinec z roku 1684 sloužil od poloviny minulého století jako ústav sociální péče, poté jako budova městské policie a sociálního odboru.

V přízemí nového centra je knihovna pro spádové území 7000 obyvatel, která se ve městě otevřela po roce. V prvním patře je víceúčelový sál pro 50 lidí ke školení podnikatelů, starostů, pro mládež i starší občany. V centru mají i tlumočnické zařízení fungující jako mobilní průvodcovský systém, který lze brát s sebou k provázení zahraničních návštěv při cestách po Šumavě.

Dům bude sloužit pro oblast mikroregionu Úhlava, která zahrnuje města Nýrsko, Janovice, obce Strážov, Chudenín, Dešenice a Hamry. "Důležitý bude také pro podnikatele. Místní akční skupina Královský Hvozd, která je zhruba totožná s mikroregionem, nyní dostala třímilionovou dotaci z evropského programu Laeder ČR. Peníze rozdělí do měsíce do tří obecních a dvou projektů z oblasti zemědělského podnikání.

Logo

Ve druhém patře má do měsíce vzniknout Muzeum Královského Hvozdu, které bude provozovat místní občanské sdružení. Expozice místních řemesel a divadelnictví neměla stálé prostory a bývala k vidění zhruba dvakrát do roka v kulturním domě a zasedací místnosti radnice. Expozici tu bude mít i Okula Nýrsko, největší výrobce brýlových obrub a největší podnik ve městě, a výstava historie právní vědy pojmenovaná po jejím zakladateli Antonínovi rytíři Randovi, prezidentovi České akademie věd a umění, který v oblasti na přelomu 19. a 20. století žil.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio