Kulturní akce v Horšovském Týně podpoří opravu varhan

14. červen 2019 08:30

Vzácné barokní varhany v kostele svaté Anny na Vršíčku v Horšovském Týně potřebují opravu. V sobotu se koná kulturní akce, jejíž výtěžek na ni přispěje.

Varhanář Marek Vorlíček

Pobavit se a přitom přispět na dobrou věc můžete tuto sobotu v areálu kostela svaté Anny na Vršíčku nedaleko Horšovského Týna na Domažlicku. Parta nadšenců, která usiluje o záchranu vzácných barokních varhan, připravila devítihodinové kulturní pásmo plné hudby, přednášek a dalších zajímavostí. Výtěžek z akce půjde na opravu nástroje, který postupně ve své dílně opravuje varhanář Marek Vorlíček. „My musíme všechny píšťaly a komponenty řádně vyčistit, pak je potřeba je petrifikovat, máme na to takovou speciální lázeň, ve které je pryskyřice, tou se zpevní to, co červotoč nahlodal,“ vysvětlil s tím, že díky této metodě bude schopen většinu starých dřevěných částí nástroje zachránit.

Čištění provádí varhanář speciální technikou. „Suchá pára pod velkým tlakem a za vysoké teploty varhany nepoškodí, kdybychom to dřevo, které je tři sta let staré, myli vodou, tak by nabobtnalo. Toto je šetrný a účinný způsob,“ řekl Vorlíček. Zdůraznil také jedinečnost barokního nástroje. „Varhany jsou výtvarně krásné a zůstaly v čistém dříví, jedinečné je, že jsou z osmdesáti procent v původním stavu, že tam nedocházelo k velkým přestavbám. Doufám, že se nám podaří přiblížit se k tomu zvuku, jak varhany zněly v roce 1771,“ uvedl.

Opravy si vyžádají ještě dva miliony korun

Některé dřevěné píšťaly jsou podle varhanáře úplně rozpadlé, klíh je vyžilý, zapracoval také červotoč a vlhkost. Potřeba bude zrestaurovat klaviatury. Celkem je potřeba vybrat ještě asi dva miliony korun. Marek Vorlíček doufá, že se varhany znovu rozezní v roce svých 250. narozenin, tedy v roce 2021.

Právě tomu by mohla pomoci sobotní akce. „Cílem je upozornit na pamětihodnosti, které v Horšovském Týně jsou, a také na existenci sbírky na opravu varhan. Ta existuje už šest let a nikdo o ní moc neví. Výtěžek z akce půjde na opravu varhan,“ pozval organizátor kulturní akce Vojtěch Müller. „Během devíti hodin budou čtyři hudební bloky, přednášky a rozhovory, tematicky svázané s tou akcí, tedy o varhanách, kostele sv. Anny a křížové cestě. Vše zakončí videomapping studentů Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara v půl jedenácté večer,“ upřesnil. Areál svaté Anny na Vršíčku se otevře v sobotu ve 14 hodin a o hodinu déle začne kulturní program.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio