Kulturní echo

17. leden 2008
Panorama

S O B O T A DIVADLO

Ve Velkém divadle v Plzni se hraje od 19 hodin opera Carmen. Komorní divadlo ve stejném čase uvádí muzikál Kniha džungle.

Kašparův víkend se koná v Západočeském divadle v Chebu. Dnes v 19 hodin uvede pražský divadelní spolek Kašpar Richarda III.

O čertu a loupežnících z pověstí plzeňských hraje divadelní soubor Propadlo na scéně divadla Dialog v Plzni v 15 hodin.
Do Dialogu jste pak zváni ještě na 19. hodinu na autorskou monokomedii Patama k výbuchu aneb The Last Atom Hero

Divadlo Alfa v Plzni hraje v 15 hodin pro děti představení nazvané Ach, ta paní Myšuta.

Myškám patří sobotní odpoledne v plzeňském divadélku Jonáš, kde v 15,30 a v 17 hodin uvede Divadlo Dráček pohádku Myšky neposedy.

HUDBA

Na 40 mladých muzikantů ze šesti krajů České republiky dnes změří své síly v republikovém kole kytarové soutěže Zlatá struna . Jubilejní 10. ročník se začne v 10 hodin ve Spolkovém domě Saloon v Plzni na Roudné . Soutěžit se bude ve dvou věkových kategoriích

Pohled na program plzeňských hudebních klubů říká, že Divadlo pod lampou patří od 21 hodin metalovým kapelám. V House of Blues potkáte skupinu Palice a v Merlinu hrají od 20 hodin Staří psi. Buena Vista Club uvítá v 21 hodin Sebevrány a Gemini Gem.

VÝSTAVY

Na statku Bernard v Královském Poříčí bude dnes od 10 hodin otevřeno Návštěvníci mají možnost shlédnout výstava betlémů, muzeum, řemeslné dílny, keramickou expozici a panenky. Zájemci si mohou vyzkoušet střelbu z luku a kuše.

Chebská Galerie 4 k padesátinám plzeňského fotografa Jana Schýbala připravila výstavu nazvanou Poločas rozpadu a představuje ho jako vnímavého dokumentaristu. Snímky soustředěné na výstavě jsou z různých koutů světa, ale podstatné je, že všechny zobrazují lidi a jejich všední osudy. Retrospektivní výstavu plzeňského fotografa Jana Schýbala si v chebské Galerii 4 můžete prohlédnout do 28. ledna.

Malíř Petr Veselý z Brna vystavuje současně v Karlových Varech a ve Žluticích. Každá z výstav je přitom naprosto odlišná. Karlovarská Galerie umění představuje jeho cyklus obrazů nazvaný Dveře. Výstavní síň ve Žluticích pak Veselého tvorbu určenou pro církevní stavby. N E D Ě L E DIVADLO Do Velkého divadla v Plzni platí ještě pozvání na 16. hodinu na operu Figarova svatba.

Komorní divadlo hraje už od 14 hodin - dnes především pro seniory - komedii Měsíc nad Buffalem

Tenkrát v Chebu na západě je titulek komediálně detektivního kabaretu ze žhavé chebské současnosti. Vidět ho můžete na scéně Západočeského divadla v Chebu od 16 hodin.

V divadleDialog v Plzni se hraje pro děti v 15,30 a pro dospělé od 19hodin . Odpolední představení je pohádka Kocour Modroočko v podání souboru Červený kohout. Večer uvedou Zamračené děti komponovaný pořad Za Mračenky - Za drobničky aneb nemusí pršet, jen když kape.

VÝSTAVY

K letošnímu cyklu kulturních akcí Rok Albrechta z Valdštejna se pochopitelně připojilo chebské muzeum. Zatímco část svých unikátních exponátů poskytlo na hlavní výstavu v pražské Valdštejnské jízdárně, z bohaté sbírky z muzejních archivů připravili v Chebu výstavu Vzestup a pád "proradné šelmy" a výstavu obrazů Barokní sny Albrechta Václava Eusebia. Obě expozice budou otevřeny do 25. února, tedy do výročí Valdštejnovy smrti.

Ve výstavní síni Obecního úřadu v Kvildě najdete do konce března výstava lidových podmaleb na skle. Výtvarnice Marijana Matoušková zde prezentuje kolekci obrázků nejen z Kvildy, ale i z dalších míst česko-bavorského a česko-rakouského pomezí.

V Univerzitní galerii v Plzni probíhá výstava představující Klauzurní práce studentů Ústavu umění a designu .Prohlédnout si je můžete do 2. února.
autor: Eva Kačánová
Spustit audio

Více z pořadu