Kváskový chléb
V Hraničním zámečku Lednicko-valtického areálu v restarantu Essens mají slogan, který zní: nejen zasytit, ale i probudit chuťové pohárky. V malebné romantické krajině můžete se zážitkem gastronomickým snadno propojit i příjemnou procházku, jízdu na kole nebo koloběžce.
Autoři dnešního receptu se mohou pochlubit vítězstvím v kategorii Restaurace v projektu Gourmet Jižní Morava 2019. Šéfkuchař Otto Vašák vás v Apetýtu naučí, jak si doma připravit kváskový chléb.
Co budete potřebovat?
Nejprve připravíme takzvaný rozkvas, toto je množství na 300 g kvásku:
- 150 g žitné mouky
- 150 g vody
Zamícháme vše do hladké hmoty bez viditelných moučných žmolků. Položíme na poličku a počkáme 3-4 hodiny než kvas naskočí. Zabalíme misku do fólie.
Další suroviny na dva kusy poctivého kváskového chleba:
- 1 400 g pšeničné mouky
- 350 g žitné mouky
- 650 g vlažné vody
- 600 g piva
- 70 g soli
- 20 g kmínu
- 20 g černuchy (koření, kterému se říká i černý kmín)
- 500 g rozkvasu z receptu, který je výše
Postup:
- Ingredience na těsto zpracujeme v míse, jen aby se hydratovala mouka.
- Poté vysypeme na pomoučněný vál a zpracujeme v bochník, potom dáme na teplé místo.
- Necháme kynout 4-5 hodin na teple.
- Poté těsto opět vyklopíme a vypracujeme v bochníky.
- Hotové bochníky vkládáme do ošatek dobře ošetřených škrobem a moukou.
- Dáme do hlubší nádoby, zabalíme do potravinové fólie a odneseme na suché místo.
- Necháme kynout do rána minimálně 12 hodin, poté chléb vložíme do rozehřáté trouby na rozpálený plech.
- V troubě máme i jeden rozpálený hlubší plech, do kterého nalejeme 2-3 dcl vody.
- Po 15 minutách pečení, vytáhneme plech s vodou a necháme dopéct.
Dvě rady na závěr: při zpracovávání mějte neustále pomoučněné ruce a při prvním kynutí otáčejte mísu.
Další inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu gourmetjiznimorava.cz.
Související
-
Chléb a chorizem a rozmarýnem
Dnes se za dobrým jídlem vydáme do Mikulova. Ke gastronomii přivedla paní Jitku Vrbkovou z KUK bistra doslova vášeň.
-
Domácí chléb ze Žítkové
Pomoc s láskou i hospodářstvím, rady mladým i starým, chudým i bohatým. Bílá magie a hluboká znalost síly bylin. To vše je spojeno se Žítkovou na Slovácku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.