Květiny zahalují poběžovický zámek

Do květinových vazeb a aranží se o víkendu zahalí zámek v Poběžovicích na Domažlicku. Město pořádá víkendové slavnosti, jejichž součástí je právě i netradiční ozdobení zámku, které si vzali na starost dva mladí studenti zahradnictví. Na zdobení pracují zhruba od počátku srpna a většinu materiálu si hledali sami v přírodě.

Eliška Váňová letos maturovala na zahradnické škole a připravuje se na studium na vysoké zahradnické škole v Lednici. Do tak rozsáhlé akce, jako je nazdobení zámku, se pustila poprvé. Partnerem v při práci je její spolužák Jaromír Kokeš.

květiny

Návštěvníky v Poběžovicích čekají květinové výzdoby ze suchých i čerstvých květin, přírodnin i netypických předmětů a materiálů v zámeckých sálech. Podle slov Elišky Váňové, mladí aranžéři chtějí dokázat, že do květinové vazby se dá zakomponovat i třeba staré rezavé pletivo. Používají pochopitelně i květy růže nebo chryzantém, ale nají snahu ukázat, že hezké vazby se dají vytvořit například z řebříčku, vratiče a jiných rostlin, které běžně kvetou v přírodě.

Poběžovice

Lidé, kteří chystají svatbu, se mohou nechat inspirovat svatebními vazbami. V sále věnovanému svatbě, budou kytice pro nevěstu, ukázky výzdob auta, místnosti a tabule pro svatební hostinu. Aranžéři připraví například i netradiční květinovou kravatu pro ženicha. Květinové nápady zde mohou lidé načerpat také pro jiné slavnostní události. Budou tu například slavnostní přízdoby večerních šatů: Extravagantní květinové obojky, klobouky a náramky budou předvedeny na květinové módní přehlídce.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio