Kvetoucí kalendář zdobí Karlovy Vary

10. červen 2005

Během lázeňské sezóny můžete v centru Karlových Varů narazit na jednu raritu. Je jí květinový kalendář, kde se každý den nad ránem od května do konce září mění datum. Květinový kalendář se stal v lázních už tradicí a bývá pravidelně zakládán u budovy hlavní pošty v parku před Alžbětinými lázněmi. Popularitu získal především mezi turisty a lázeňskými hosty, kteří se u něj pravidelně fotografují.

Datum se musí samozřejmě každý den měnit, aby bylo aktuální a tento proces prošel díky zkušenostem zajímavým technologickým vývojem. Jak vysvětlila ředitelka Správy lázeňských parků Zuzana Macešková, před léty vysazovali zahradníci rostlinky každý den zvlášť. V současnosti už je práce podstatně jednodušší. Mají vytvořený digitál a deset kvetoucích bedniček, které se neustále vyměňují. Proměna data ráno v šest hodin je tedy otázkou několika minut, kdy se prohodí truhlíky s číslem a zase se jen zahrne rašelina.

Logo

Zjednodušení změny data však není výhodné jen pro zahradníky, ale láká i vtipálky. Zuzana Macešková se svěřila, že ji občas rozčilují noční návštěvníci parku, kteří čísla "vynulují" a udělají na záhonech jakoby digitál analog, který pak musejí zahradníci přesazovat. Noční výtvarníci ale často netuší, že přímo naproti květinových hodin má městská policie umístěnu bezpečnostní kameru. Několikrát už se proto stalo, že si výtržníci museli své vtipkování odpracovat v parcích, protože je kamera přistihla "v akci".

Logo
autor: Jiří Brechličuk
Spustit audio