Kvůli covidu se lidé bojí chodit na prevenci, u některých nádorů ale hrají roli i týdny

4. listopad 2021 16:02, aktualizováno

Kvůli strachu z nákazy koronavirem lidé postupně přestali chodit na preventivní prohlídky. Zanedbávali také příznaky onemocnění a často tak výrazně zhoršili svůj zdravotní stav.

Až sedm procent lidí kvůli obavám z nákazy koronavirem nepřišlo včas k lékaři a dostalo se tak do pokročilejšího stádia nádorového onemocnění. Číslo zatím lékaři v Plzni pouze odhadují, důsledky zanedbávání prevence se prý ještě projeví. Třeba v Plzni lékaři prozatím neevidují vyšší nárůst onkologických pacientů. Rychlost růstu jednotlivých nádorů se totiž liší, a tak se zanedbaná prevence může projevit mnohem později.

Pacienti dlouho nemají žádné potíže

Zatímco u některých onkologických onemocnění, jako je například nádor prostaty, odložená kontrola nezpůsobí velký problém, u děložního hrdla nebo plic může být naopak už pozdě. „Máme diagnózy, kdy ten čas se počítá v měsících a někde pomalu ve dnech,“ varoval přednosta Onkologické kliniky Fakultní nemocnice v Plzni Jindřich Fínek. „Jedná se o nemocné s rychle rostoucími nádory, zejména plicními, tam ty měsíce ale i týdny mohou hrát významnou roli,“ uvedl.

Také lékař a bývalý přednosta plicní kliniky ve FN Plzeň Miloš Pešek potvrzuje, že plicní nádory jsou zákeřné a projevují se až v pokročilém stádiu. „Počáteční stádia tomu pacientovi nedělají žádné potíže, pokud se bavíme o nejrizikovější skupině kuřáků, tam je ta situace ještě složitější, protože každý kuřák má nějaké dechové potíže,“ vysvětlil. Podle něj lidé kvůli strachu z covidu nyní přicházejí již s pokročilejším stádiem onemocnění.

Lidé by měli být naopak pečlivější

„To, co se zanedbalo vloni na jaře, ještě dnes neuvidíme, to se projeví příští rok,“ uvedl Jindřich Fínek. Podle něj se nárůst onemocnění kvůli zanedbání prevence vyšplhá na 5 až 7%. „Máme 80 tisíc zhoubných nádorů za rok v celé České republice, 5% to jsou 4 tisíce osudů, takže ono to zase tak málo není,“ vypočítal.

I když zatím nárůst pacientů lékaři neevidují, projeví se podle nich zanedbávání prevence a opomíjení příznaků třeba až za rok. Apelují proto na lidi, aby kvůli strachu z covidu nepřestávali chodit k lékaři. „Tady žádná doba po covidu nebude, budeme se muset naučit s touto infekcí žít. Lidé by se měli chovat, jako by žádný covid nebyl, a být naopak ještě pečlivější než před ním,“ uzavřel Jindřich Fínek.

autoři: Karolína Sedláková , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio