Kvůli velkému zájmu posílila Plzeň službu Senior Expres o další vůz

11. leden 2018

Poptávka seniorů a zdravotně znevýhodněných osob značně přesahovala kapacitu, kterou vozy mohly poskytnout. A tak se město rozhodlo navýšit počet aut ze čtyř na pět. Přepravní službu Senior Expres tak může využít o několik tisíc lidí ročně víc.

„Měsíčně službu využívá na tisíc Plzeňanů starších 70 let, kteří se díky této službě dostanou kamkoliv po městě za 30 korun. Při jízdě do 30 kilometrů mimo Plzeň zaplatí 11 korun za kilometr,“ řekla primátorova náměstkyně odpovědná za sociální oblast Eva Herinková. Nově si zájemci o převoz Senior Expresem mohou službu objednat se sedmidenním předstihem, dosud to byly tři týdny.

Plzeň byla první město v Česku, které se rozhodlo provozovat tuto službu vlastními silami. Pro inspiraci přijeli do Plzně zástupci Sokolova, Karlových Varů, Brna a dalších míst.


Přepravní službu Senior Expres provozují městské dopravní podniky a je určená pro seniory a zdravotně postižené, které přepravuje na úřady, k lékaři nebo za kulturou. Podrobnosti o této službě najdete zde.

O Senior Expres je v Plzni velký zájem

„Původní úvaha byla, aby Senior Expres mohli využívat občané města starší 65 let. Ale v momentě, kdy počet seniorů ve městě atakuje hranici 36 tisíc a k dispozici byl v dubnu 2014 pouze jeden vůz, byla věková hranice 70 let nezbytným parametrem, neboť od tohoto věku mají v Plzni senioři zdarma i hromadnou doprav,“ řekla vedoucí sociálního odboru magistrátu Alena Hynková.

Projekt smluvně zajišťují dopravní podniky. Součástí služby je nonstop dispečink pro objednání přepravy. Jedno auto je v provozu denně od 6:00 do 22:00, další čtyři v pracovní dny od 7:00 do 15:00. Město dává na provoz od letošního roku 9,6 milionu korun včetně DPH, to je o 1,5 milionu víc než loni.

Auta na zavolání fungují ve městě téměř čtyři roky. Vozí seniory a zdravotně postižené lidi. Za tu dobu dosud čtyři auta obsloužila na 30 tisíc klientů a ujela přes 300 tisíc kilometrů.

autor: jik
Spustit audio