Kytarová soutěž Zlatá struna slaví 20 let

2. leden 2018

V Plzni se na konci ledna uskuteční celorepublikové finále kytarové soutěže Zlatá struna. Ta slaví dvacet let své existence. Jako každý rok soutěží nadějní kytaristé ve věku do 18 let a hodnotí je odborná porota z řad renomovaných muzikantů.

„Tuto soutěž jsme před dvaceti lety vymysleli s kolegou v kanceláři u kávy, kdy jsme si říkali, že už nás moc nebaví kroužkovat a vymyslíme něco, třeba soutěž. Dali jsme jí název Zlatá struna. Původně to bylo jen pro děti střediska. Jenže už od druhého ročníku se nabalily děti z Plzně a okolí, a když se do třetího ročníku hlásila dívenka z Týna nad Vltavou, řekli jsme si, že by bylo škoda, nerozšířit to na území celé České republiky,“ řekla ředitelka soutěže Marcela Holomelová ze Střediska volného času Radovánek.

V současné době se republikového kola zúčastňují soutěžící z Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Libereckého, Středočeského, Jihočeského, Moravskoslezského a Jihomoravského kraje. 16. 12. 2017 se v Plzni uskutečnilo krajské kolo, kde se představila řada muzikantských nadějí. „Z krajského kola v Plzeňském kraji postoupí do republikového finále 12 soutěžících. V ostatních krajích záleží na množství přihlášených. Zatím vím, že z Libereckého kraje přijede osm soutěžících a z Ústeckého asi šest,“ vysvětlila Marcela Holomelová.

Finále se odehraje tradičně v Plzni a na porotu i soutěžící čeká nejen náročná soutěž, ale také jedno překvapení. „Na 26. odpoledne se připravujeme tím, že je to 20. výročí, gala koncert, kde se nebude soutěžit. Podařilo se nám oslovit dvacet držitelů kytar a rádi bychom, aby na galavečeru vystoupili. Užijeme si 20. výročí soutěže a určitě bude i spousta legrace. Těm, kterým bylo na začátku soutěže 15, je dnes 35, tak se možná ani nepoznáme,“ doplnila s úsměvem ředitelka soutěže Marcela Holomenová.

Finále se uskuteční 26. a 27. ledna v sokolovně v Plzni- Bolevci a vítaná je široká veřejnost.

autoři: kos , jik
Spustit audio