Letní koprová omáčka z cukety

Koprová omačka z cukety

podle paní Lenky Rojíkové.

Suroviny:

1 větší cuketa
1 cibule
mořská sůl
olej
hrst čerstvého kopru
rostlinná majonéza
umeocet (přírodní tekuté dochucovadlo slano-kyselé chuti)

Postup:

Na oleji zapěníme cibuli a přidáme k ní nakrájenou cuketu a špetku soli. Cuketu podlijeme vodou nebo předem připraveným zeleninovým vývarem. Přiklopené dusíme doměkka 10 – 15 minut, déle cuketu není třeba vařit. Dušenou cuketu i s tekutinou rozmixujeme nebo lépe propasírujeme a přidáme nakrájený kopr. Dochutíme umeoctem (cca 1 lžíce) a přidáme také trochu rostlinné nebo sójové majonézy. Pokud chceme, omáčku můžeme ještě přikyselit citronovou šťávou nebo jablečným octem.

Tato koprovka chutná výborně a je mnohem zdravější než klasická omáčka zahušťovaná moukou. Veškerou hmotu omáčky vytvoří cuketa, které tam dáme opravdu hodně. Koprovou omáčku podáváme s knedlíkem, nejlépe jáhlovým, nebo s kukuřičnou polentou a například s luštěninovým karbanátkem.