Letní sezona na Šumavě se blíží k závěru

13. říjen 2021 12:55, aktualizováno

Do konce letní sezony na Šumavě sice zbývají ještě necelé tři týdny. Z pohledu záchranářů horské služby byla na počet zásahů v porovnání s loňským rokem téměř stejná.

„Když srovnáme statistické údaje, tak máme stejný počet zásahů, nebo o deset zásahů méně, než v loňském roce během letní sezony. Hned na začátku letošní letní sezony byl zajímavý zásah, kdy byl v Železné Rudě zavalen pracovník technických služeb pod vozidlem údržby. Tam byla potřeba součinnost všech záchranných složek, včetně složek na vyžádání, což je Horská služba. Případ dopadl dobře. Je vidět, že naše služby poskytujeme nejen v horských oblastech, ale v součinnosti se Zdravotnickou záchrannou službou a hasiči i v obcích podle jednotlivých dohod o spolupráci,“ uvedl Michal Janďura.

V poslední době se často mluví o tom, že návštěvnost turistických destinací ovlivňují moderní technologie. Lidé se více spoléhají na aplikace předpovídající počasí a podle toho vyrážejí na výlety do přírody. To platí i pro Šumavu.

Největší vliv na návštěvnost mělo počasí

„Letošní letní sezona toho byla přímo vzorem. Návštěvnost kolísala s ohledem na počasí. Krásné letní počasí se střídalo s deštěm. Někdy pršelo i několik dní a bylo vidět, že lidé mají aplikace a sledují počasí, bylo to poznat na návštěvnosti. Byly dny, kdy některé destinace na Šumavě doslova praskaly ve švech a jindy byla návštěvnost spíše sporadická s ohledem na počasí,“ doplnil Michal Janďura.

Při záchraně životů pomáhá často i aplikace Záchranka. Tu má ve svém mobilu stále více turistů. „Aplikace funguje již několik let a přináší nám hodně úspor. Je to velmi sofistikované zařízení a všem ho doporučujeme. A to nejen při návštěvě hor, ale i v běžném občanském životě, kdy to záchranářům usnadní práci, kdy víme, kde ten člověk je s přesností na několik metrů. Díky tomu jsme schopni poskytnout adekvátní pomoc v co nejkratším čase,“ doplnil náčelník Horské služby Michal Janďura.

Aktuálně probíhá příprava na zimní sezonu, kdy je nutné provést servis techniky, školení pracovníků, jak profesionálních tak dobrovolných, a letos by mělo dojít i k částečné obnově vybavení.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio