Letos v zimě si turisté mohou poprvé prohlédnout Tachov z výšky

27. leden 2015

Tachov má letos premiéru. Je to poprvé, kdy si obyvatelé i turisté mohou v zimě prohlédnout město z výšky. A to z nedávno otevřené rozhledny na kopci Vysoká. Vyhlídková věž vznikla díky evropské dotaci a láká místní i přespolní na příjemnou procházku a na zajímavé pohledy do krajiny.

V infocentru na tachovském náměstí mohou na monitoru sledovat živě přenášený obraz, který snímá webová kamera na rozhledně.

„Na webových stránkách www.tachov-mesto.cz je možno se podívat na přímý záznam právě o tom, jaké je počasí a jestli tedy stojí zato se na rozhlednu na Vysokou vydat," říká pracovník infocentra a zároveň průvodce Pavel Voltr.

Pěšky je to na rozhlednu z tachovského náměstí maximálně 3 kilometry. Pohodlnější turista může přijet autem a zaparkovat nedaleko rozhledny, potom to má necelých 500 metrů.

Na rozhlednu vede 150 schodů a nabízí výhled do dalekého okolí

Rozhledna má tvar přesýpacích hodin, vypadá jako mohutný sloup, kolem kterého se vine schodiště. Návštěvník musí vyjít 150 pozinkovaných schodů. Některým návštěvníkům by možná mohlo vadit, že jsou schody "děravé", je skrz ně vidět. Vyhlídková plošina se nachází ve výšce 26 metrů.

„Tachov z té rozhledny máme úplně jako na dlani. Při lepším počasí je možné vidět i hrad Přimda nebo okolí Černošína a okolí Mariánských Lázní. A taková hodně velká zajímavost nedaleko Tachova - nedaleko osady Světce je vystavěná vodní nádrž Lučina, je možné vidět i hráz přehrady," upřesňuje Pavel Voltr.

Vidět můžete i obec Studánku a pohoří, která jsou západně od Tachova, úplně do Německa ale z rozhledny neuvidíte.

Vyhlídková věž nad Tachovem je otevřená celoročně a bezplatně, teď v zimním období od října do března od 10 do 16 hodin.

Projekt tachovské rozhledny Vysoká je spolufinancován Evropskou unií v rámci Regionálního operačního programu.

autor: lum
Spustit audio