Letošní turistická sezona v Plzni bude bohatá

30. březen 2005

Letošní turistickou sezonu v Plzni zahajuje otevření prohlídek Plzeňského historického podzemí, které dnes začíná sezonu už po dvacáté. Součástí prohlídkového okruhu je i výstava Dějiny plzeňského vodárenství, která se nachází nově upraveném suterénu staré plzeňské vodárny vedle gotické vodárenské věže v Pražské ulici a kde je instalována replika původního šestimetrového vodního kola. Plzeň v letošním roce nabídne návštěvníkům i další lákadla. Patří k nim mezinárodní turistická olympiáda, hokejové mistrovství světa osmnáctiletých a Slavnosti svobody.

Jak uvedla vedoucí odboru propagace města Jana Komišová , letos se očekává výrazný nárůst zejména zahraničních turistů. Snahou je, aby se do Plzně vraceli a proto se ve městě každý víkend něco děje. Přesné výkazy počtu turistů přijíždějících do města nejsou, všechna turisticky atraktivní místa by ale podle ní měla zaznamenat nárůst až o několik desítek procent.

Logo

Chystané akce už vyprodaly hotely i penziony v Plzni a okolí. Na Slavnosti svobody se chystají desetitisíce lidí z celého světa. Oslavy 60. výročí osvobození americkou armádou, které se odehrají od 5. května do neděle 8. května, jsou podle primátora Miroslava Kalouse v Evropě vnímány jako významná akce.

Na olympiádu, která se koná od 28. do 31. července, jsou vyprodány ubytovací kapacity až do Berouna. Přijede 5000 turistů z celého světa a další tisíce návštěvníků doprovodných akcí. Hokejové mistrovství světa osmnáctiletých zahájí český tým 14. dubna se Švýcarskem. Dalšími soupeři v plzeňské skupině jsou Slovensko, Finsko a USA. Na tuto akci se chystají také skauti NHL, kteří hledají nové talenty.

Logo

Západočeské muzeum otevře 7. dubna výstavu Čekání na zlato, která bude mapovat historii plzeňského hokeje. "A to od kostěných bruslí až po Nagano," uvedla mluvčí Ingrid Havránková. Součástí expozice bude imitace ledové plochy s hráči a stolní hokej.

Významnou akcí, pořádanou v areálu Plzeňského Prazdroje, bude zářijový hudební Pilsner Fest, jejž loni zhlédlo 80.000 lidí. Dalších 40.000 lidí loni vidělo Pivovarské muzeum.

Plzeňská zoologická zahrada, která je s loňskými 308.000 návštěvníky nejoblíbenější turistickou atrakcí na západě Čech, zvyšuje každoročně návštěvnost - loni stoupla o tři procenta.

V krajské metropoli se během sezony uskuteční další tradiční akce - červnový Historický víkend, jehož součástí je mezinárodní folklorní festival a srpnové přehlídky divadla a hudby Na ulici. Stále navštěvovanější, zejména německými turisty, je deset trhů, jež se konají na náměstí o víkendech od Velikonoc po Vánoce.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio