Lidé chtějí shodit ‘vánoční kila‘,fitness centra se těší většímu zájmu

9. leden 2013

Více nových klientů evidují v těchto dnech fitness centra. Mnoho lidí totiž poté, kdy si po Vánocích stoupne na váhu, s hrůzou konstatuje, že už to tak zkrátka dál nejde. Každoročně proto v lednu zamíří do fitness center s nadějí, že se usilovným cvičením nadbytečných kil zbaví. S větším náporem se v těchto dnech vyrovnávají také fitness centra v Plzni.

„Cpeme se všichni, přestože říkáme, že ne. Jak se to dá na stůl, tak to sníme. Doma jsme se samozřejmě váleli na gauči, měli jsme volné oblečení,“ přiznává paní Iva Chodorová, která navštěvuje fitness centrum nedaleko plzeňského autobusového nádraží.

Cvičí pravidelně, teď má předsevzetí zhubnout dvě tři kila. „Když jdeme první týden v lednu do práce, zjistíme, že ten knoflík u kalhot šponuje a všechno nesedí tak, jak bychom chtěli,“ popisuje.

Podle majitelky fitnessu a lékařky Heleny Kunové mají teď lidé opravu větší zájem o cvičení, chodí zejména ráno nebo až odpoledne cestou ze zaměstnání.

„Pro nás je to určitě dobře, že chodí více lidí. Ale mám takové obavy, že do konce ledna to zase opadne. Protože novoroční předsevzetí většinou nikomu nevydrží dlouho. Máme zkušenost už z předchozího roku, že jsme měli v lednu jednou takové tržby než v prosinci. Ale pak během února a března se to zase vyrovnávalo do standardních tržeb a návštěvnosti,“ přibližuje.

Podle Heleny Kunové by si lidé neměli dávat velké cíle a rozhodně by se měli poradit s odborníkem.

„Máme spoustu klientů, kteří přijdou v tom záchvatu novoročních předsevzetí a jdou na běhací pás. Tam hodinu zápasí se svým tělem a bojují proti větrným mlýnům, protože si většinou uškodí. Druhý den se nemohou hnout a pak už je v posilovně nevidíme,“ popisuje zkušenost.

Pan Jiří Šilhavý chodí do nedalekého fitness centra v Poděbradově ulici. „Mám takovou víceméně aktivní dceru, která se zeptala, co by se mi líbilo k Vánocům, mířil jsem do této oblasti a dostal jsem tři měsíce vstupu do této posilovny,“ prozrazuje.

Kromě návštěvy posilovny nebo spinningu může podle odborníků člověk prospět svému zdraví i jinak. „Určitě by se měl více hýbat. Stačí bohatě i hodinová chůze se psem,“ říká fitness trenérka Petra Henzáčková.

Pro ty, kteří se rozhodnou pro fitness centrum, různé druhy posilování nebo cvičení nabízí jen v Plzni desítky provozoven.

autor: lum
Spustit audio